Основателят на Apple, Стив Джобс, напусна компанията

Стив Джобс, основателят на Apple, се оттегли преди ден от ръководния пост на компанията. Въпреки че  оставката му не бе неочаквана, все пак новината  разтърси технологичните среди и съответно доведе до промени в цените на акциите на тех

2011-08-26 16:16:25
Основателят на Apple, Стив Джобс,   напусна компанията
Стив Джобс, основателят на Apple, се оттегли преди ден от ръководния пост на компанията. Въпреки че  оставката му не бе неочаквана, все пак новината  разтърси технологичните среди и съответно доведе до промени в цените на акциите на технологичните компании.

В писмо до борда на директорите  на Apple, Стив Джобнс пише: “Винаги съм казвал, че ако един ден не мога да изпълнявам моите задължение и да отговарям на очакванията като директор на Apple, ще съм първият, който ще ви уведоми за това. За жалост, този ден дйоде”.

За свой наследник  Джобс посочва досегашния оперативен директор и втори човек в йерархията на компанията - Тим Кук.

Основателят на технологичната компания не посочва конкретни причини за оставката си, но се предполага, че става въпрос за здравословни проблеми. Вероятно  те са свързани с рака на панкреаса, от който Джобс се разболя през 2004 година. През 2009 година пък той претърпя трансплантация  на черен дроб в опит да се спре болестта, но се смята, че  все още не може да се възстанови от  нея и последвалите усложнения. В последно време се появи информация, че  състоянието на  Джобс толкова се е влошило, че не му остава много  време на този свят.  Той не   беше се  появявал  пред публика последните месеци, освен на  представянето на таблета iPad2 през пролетта.

Apple  бе обявена за най-скъпата американска компания, но след новината за оттеглянето  на Джобс  акциите й се сринаха рязко със 7 %. Представители на компанията, обаче,  зоват
за спокойствие, защото Тим Кук и досега де факто е бил директор на Apple и компанията се развива добре. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия