Нова технология - компютър без клавиатура и мишка

Учени от университета ‘Бен Гурион’  в Израел  са създали нова технология,  с помощта на която ще могат да се изпращат имейли с мисъл, без към компютъра да бъдат свързани мишка и клавиатура. Засега става дума само за

2011-08-19 16:23:35
Нова технология - компютър без клавиатура и мишка
Учени от университета ‘Бен Гурион’  в Израел  са създали нова технология,  с помощта на която ще могат да се изпращат имейли с мисъл, без към компютъра да бъдат свързани мишка и клавиатура.

Засега става дума само за прототип, но хендсфри-компютърът е вече факт и неговият софтуер е преминал успешно изпитанията.

Специална каска, снабдена с 14 електрода, улавя мозъчните импулси на потребителя и задейства командите, а софтуерът  интерпретира тези сигнали. Разработката може да бъде изключително  полезна за хората, които страдат от различни увреждания.  Учените са направили експеримент, като успели да изпратят първия имейл без използване на ръце.

Досега се използваха уреди, които се командват с движение на миглите.  Такъв използва
известният физик, носителят на Нобелова награда за физика,   проф. Стивън Хокинг.

Според израелските учени, обаче, тяхната разработка е много по-перспективна. С нея парализирани художници ще могат да рисуват на компютъра само с мисъл, ще може да се управлява автомобил и др.  Каската и компютъра са достатъчно малки, за да бъдат удобни  за използване  извън лабораторията. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия