Работата в мрежата увеличава мозъчните способности

Изследване, публикувано в американско списание  гласи, че търсенето на информация  в интернет стимулира мозъчните центрове, отговарящи за взимането на решения и сложното мислене.  Според учените,  ефектът може дори да противод

2011-07-02 16:26:09
Работата в мрежата увеличава мозъчните способности
Изследване, публикувано в американско списание  гласи, че търсенето на информация  в интернет стимулира мозъчните центрове, отговарящи за взимането на решения и сложното мислене.  Според учените,  ефектът може дори да противодейства на физиологичните промени, свързани със стареенето.

Кръстословиците, судокуто и ребусите спадат към дейностите, които поддържат мозъка активен.  В днешно време към този списък  вече може да се добави и интернет.

Търсенето на информация в мрежата е свързано с комплексна мозъчна дейност, която може да помогне да се тестват  и увеличат мозъчните функции.

В проведените опити са  взели участие 78 доброволци. Половината от тях били активни ползватели на интернет, а останалите нямали опит в сърфирането. Всеки участник минал изследване с мозъчен скенер, докато търсел информация в мрежата или изпълнявали задачи, свързани с четене на книги.

Двата вида дейности предизвикали значителна активност в зони в мозъка, които контролират говора, четенето, запаметяването и визуалните способности. Търсенето в мрежата все пак предизвикало значителна допълнитела активност в отделни зони, които контролират вземането на решения и сложните разсъждения.

Специалистите  твърдят, че в сравнение с обикновеното четене,  богатият избор в интернет изисква да се вземе решение  върху какво да се кликне с мишката, за да се получи
нужната информация, което  увеличава мозъчните способности. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия