16 години от кончината на бащата на компютъра Джон Атанасов

Всеки, който работи с компютър, трябва да знае, че той е създаден от група  американски учени водени от един българин . Името на този българин е Джон Атанасов . Идеята е била негова , ръководството на екипа е било негово . Той е създал това,

2011-06-15 16:08:26
16 години от кончината на бащата на компютъра Джон Атанасов
Всеки, който работи с компютър, трябва да знае, че той е създаден от група  американски учени водени от един българин . Името на този българин е Джон Атанасов . Идеята е била негова , ръководството на екипа е било негово . Той е създал това, без което днес ние не можем.

За съжаление Джон  Атанасов е приел американско гражданство и сега американците се хвалят, че е бил техен учен . Но това не е вярно -  Джон Атанасов си е българин и е един от хората,  с които можем  с право да се гордеем.

Джон Атанасов е роден на 4 октомври 1903 г. в Хамилтон, щата Ню Йорк, в семейството на  българин емигрант от ямболското село Бояджик.

Получава бакалавърска степен в Щатския университет на Флорида,  магистърска - в Щатския университет на Айова, а докторска по философия (физико-математически науки) - в Университета на Уисконсин. После  Атанасов се завръща в Щатския университет на Айова в град Еймс, където работи до 1945 г., първоначално като професор по математика, а по-късно - и по физика.

В края на 30-те години Джон Атанасов търси начин да се улеснят изчисленията  при решаването на големи системи линейни алгебрични уравнения, необходими за изследователската му работа. Той отхвърля аналоговите машини като твърде бавни и неточни и се опира на цифровия подход. През декември 1939 г. заедно със своя сътрудник Клифърд Бери , ученият създава прототипа на първата електронноизчислителна машина (ЕИМ), напълно завършена през 1942 г.

В създаването й са използвани четири изцяло нови принципа на действие: двоичната система, регенеративна памет, логически схеми като елементи на програма и електронни елементи като носители на данни.

След 1945 г.  Джон Атанасов посвещава остатъка от професионалния си живот на множество правителствени и индустриални проекти, като същевременно ръководи две компании, основани от него.

През 1941 г. Атанасов приема Джон Мокли, който се интересува от компютъра му. Какво точно се е случило тогава? Това се разглежда подробно на съдебния процес 26 години по-късно, който е трябвало да изясни дали Джон Мокли и Джон Преспър Екърт са използвали непозволено откритието на Атанасов при създаването на първия (официално дотогава) електронен компютър ЕНИАК през 1942-46 г. Съдът, начело с федералния съдия Ърл Р. Ларсън, се произнася категорично в полза на Джон Атанасов, който е обявен за бащата на компютъра.

През 1970 г. Джон Атанасов е поканен в България от БАН и му е връчен орден "Кирил и Методий" - първа степен. Това е първата му награда и обществено признание и то 3 години преди това да стане в САЩ. Второто му посещение у нас е през 1985 г.

Най-голямото отличие през живота си Джон Атанасов получава от ръцете на президента Джордж Буш-баща - Националния медал за наука и технология.

Ученият умира на 91-годишна възраст  на 15 юни 1995 година.

На 3  октомври 2003 година в центъра на София, тържествено е открит паметник на Джон Атанасов.  Специално за честването на 100-годишнината от рождението на големия българин и откриването на  неговия паметник, по покана на ТАНГРА ТанНакРа  Общобългарска фондация, от САЩ пристигат съпругата на Джон Атанасов,  г-жа Алис Атанасов, синът му Джон Атанасов-младши, дъщеря му Джоан Гедръс и други членове на фамилията Атанасови. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия