Пристрастени към компютъра? Споко, това не трае дълго...

Тийнейджърите  /а и не само те/ обожават да стоят пред компютъра - да играят игри, или да чатят...Родителите пък изпадат в нервна криза, да не би децата им да  развият зависимост …. Напоследък,  обаче, психолозите  

2011-03-01 18:07:47
Пристрастени към компютъра? Споко, това не трае дълго...
Тийнейджърите  /а и не само те/ обожават да стоят пред компютъра - да играят игри, или да чатят...Родителите пък изпадат в нервна криза, да не би децата им да  развият зависимост ….

Напоследък,  обаче, психолозите  са на мнение, че рискът от пристрастяване  към видеоигри или съм социалните мрежи  при подрастващите не е толкова голям.
Последните изследвания са установили, че дори и най-горещите фенове на интернет си остават съвсем нормални млади хора.   Затова специалистите съветват родителите да не драматизират, ако тяхното дете стои твърде дълго пред компютъра.

Според психолозите, тази привързаност на тийнейджърите към компютъра е временна и е свързана с определен етап от развитието им.  Игрите, например, помагат на младите хора да си възвърнат самочувствието и да повишат самооценката си.  Социалните мрежи пък дават възможност за относително безопасно общуване с широк  кръг хора. Това се отразява добре на по-стеснителните,  срамежливи или  тревожни тийнейджъри.

Препоръчително е родителите  да  избягват,  доколкото е възможно,   критиките  по повод виртуалните занимания на  децата. си.  А ненатрапчивото внимание към увлечението  на тийнейджъра  има шанс да отключи  диалога между поколенията.

Важно е да се ограничи времето,   през което младежите стоят пред компютъра. Но това не  трябва да става със заповеди или   насила.

А кога  стоенето на компютър  може да   е повод за безпокойство?  Ако младият човек
почти не спи, храни се лошо и излиза все по-рядко, това може да бъде знак за сериозен проблем.  Трябва да се разбере каква е причината  за всичко това, защо се оттегля в своето  ъгълче пред компютъра.  Може би е необходима консултация със специалист? Ако е така,  там  трябва родителите да отидат заедно със своето дете  и да се търси решение, което засяга цялото семейство....  
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия