Преди около 12 години излезе конзолната система Sony PlayStation. Тогава цената й бе абсолютно непосилна дори за хора с добра заплата и така се появиха хакерските чипове, позволяващи на хората след като закупят конзолата, да играят презаписани игри.

Това реално не намали продажбата на конзолата, а я увеличи, но от хакнатите игри са загубени много печалби. Преди няколко години Сони се изсилиха малко с това, което казаха, че новата им конзола PlayStation 3 e ужасно трудна за хакване и са били направили така, че при опит за проникване, конзолата тотално да се повреди.

Дали това е било истина или не, така и не стана ясно, но само 1 месец след като конзолата се появи на бял свят, бе хакната и имаше на черния пазар чипове, които заобикалят защитата и можеше да се играят напълно безплатно игри, които лесно могат да се намерят в торент сайтовете.

За тези няколко години, разбира се, се появиха други като XBOX 360 Microsoft и Wii, но и те бързо получиха своята доза хакерско внимание. В момента общата изчислена стойност на загубите пари и печалби заради хакерството, е изчислена на над 3 милярда долара.

Според хакери това е съвсем нормално. Бивш служител на висок пост в Сони разкрил, че всъщност конзолата не е толкова скъпа да се направи и цената по магазините е абсурдно надута. Игрите според него също са прекалено скъпи. Това не е потвърдено, но той е работел във фирмата и вероятно знае повече.

Той добавил, че същото важи и за другите конзоли като тази на Microsoft и Nintendo съответно XBOX360 и Wii. Хакерите отговорни за разбиването на конзолите и игрите са дали строго обещание, че след като новите игри излязат и бъдат поставени на разумна цена, тогава ще спрат да прецакват бизнеса на фирмите. Тези хора са част от познати групи като RELOADED, Razor1911, Flash666, UNLeashed и други, това казват запознати с информацията.
Автор: Александър Ненов