Няколко представителя на независими служби за борба с кибер-пиратската дейност са признали, че не могат да направят нищо, което да спре хората да търсят безплатни филми, софтуер и подобни.

"Има толкова стотици хиляди хакери, които правят това по цял ден, че за нас е почти невъзможно да насмогнем. Проблемът е това, че ние разбираме за хакнатия продукт чак след като се случи. Няма как просто да се направи изцяло онлайн. Дори да кажем, че дисковете изчезнат и можете да си свалите игра само от мрежата, един ще го направи след, което ще я разбие и ще я даде на други, за да я ползват безплатно" - това споделил мъж работещ за голяма фирма, пожелал да остане анонимен.

Едни от най-силните пиратски сайтове за софтуер и филми са RapidShare.com, Megavideo.com и Megaupload.com. Те генерират над 40 милиарда сваляния на година, бе да се смятат тези, чиито IP са скрити.

"Няма решение на проблема с кибер-пиратите! Няма и да има. Колкото и да се мъчат специалисти от различни сфери, няма начин да бъдат спрени. Проблем е и това, че някой от самите разработчици на програмите и игрите са част от хакерски групи, които се внедряват във фирмата и хем получават страхотна заплата от ощетената фирма, хем получават пари и за дейността си от групата, за която тайно работят." - това споделил друг служител на същата фирма, който също не пожелал да каже името си.
Автор: Александър Ненов