Японски 3D-екран с тактилни усещания

На изложението на игровата индустрия “CEDE’2010”, в японския град Йокохама  бе представен 3D-екран с предаване на тактилни усещания, който се смята, че ще намери приложение в много области. Засега не става  дума за

2010-10-08 15:52:18
Японски 3D-екран с тактилни усещания
На изложението на игровата индустрия “CEDE’2010”, в японския град Йокохама  бе представен 3D-екран с предаване на тактилни усещания, който се смята, че ще намери приложение в много области.

Засега не става  дума за масово производство, а за концептуален модел на изделието. Докато гледате 3D-телевизия, ще можете да опипвате и  да усещате какви са на твърдост предметите, които виждате.

Проектът   “i3Space”  e дело на  японския Национален институт за модерна наука и технология - AIST.

Според създателите й, системата ползва 3D-дисплей, показващ стерео изображение. Към него обаче са прибавени миниатюрни уреди, които зрителят поставя на пръстите си. По  тези ‘напръстници’  има рисунки-маркери, които се разпознават от камерите.  Това дава възможност на компютъра да изчислява положението на пръстите и според него  да движи виртуалния обект.

Много важна е и обратната  тактилна връзка, която придава пълнота на усещането, за което отново се разчита на ‘напръстниците’.  Без да дават подробности,  изобретателите  споменават, че уредчетата произвеждат  леки вибрации.

Много важна е  и синхронизацията  на всички характеристики на процеса.

Специалистите са на мнение, че дисплеят “i3Space” ще може да се използва в много области - от създаването на видеоигри до моделирането на хирургически операции.     
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия