Опасности дебнат в интернет

Явор Колев, началникът на  на сектор “Компютърни престъпления” при ГДБОП заяви снощи, че интернет-полиция трябва да следи за наредности в киберпространоството. Необходимо е и да има интернет-закони. Според думите на специалиста, з

2010-09-27 13:53:46
Опасности дебнат в интернет
Явор Колев, началникът на  на сектор “Компютърни престъпления” при ГДБОП заяви снощи, че интернет-полиция трябва да следи за наредности в киберпространоството. Необходимо е и да има интернет-закони.

Според думите на специалиста, законите, които важат извън  мрежата, трябва да са в сила и в нея. Тъй като  у нас около 3 милиона души ползват интернет, е необходим строг контрол върху сайтовете  в България,  за да се предотврати  детската порнография.

Собствениците на сайтове не бива да  разрешават конкурси, в които се лансира разсъбличането на непълнолетни.

У нас имало 160 сайта, които със сигурност е необходимо да се следят, а също така да се въведе задължителна норма и да се следи съдържанието на интернет-страниците.  Отдавна по света вече  се упражнява такъв контрол.

Кибертормозът  е нещо много разпространено напоследък. Той  представлява тормоз, който се извършва по интернет и други комуникационни технологии. Например, могат да се използват SMS-и, обаждания, имейли, чат съобщения, друг вид комуникация и/или клипове. В България клиповете и съобщенията са много разпространен метод.

Една от най-големите опасности е въвличането и сексуалната експлоатация на деца в интернет пространството.

Детската порнография пък  включва направата на снимки и филми със сексуално насилие върху деца.  

Затова, никога не  трябва да се дава лична информация на лице, с което сте се срещнали в интернет пространството, включително  в чата, защото не можете да бъдете сигурни за какво ще бъде използвана от човека, на когото я предоставяте.  Не трябва да се предоставя информация  за други хора, дори и да са  ви приятели. Също така не давайте ваши снимки, защото те могат да бъдат използвани за всякакви цели без ваше съгласие.

Трябва да се има предвид, че в интернет трябва да се отнасяте с всеки като с непознат и не трябва да се доверявате на никого, защото дори и да си мислите, че си пишете с ваш познат, самоличността му може да се използва от друг човек, който е злонамерен.

Никога не приемайте среща, уговорена в чата или по друг начин чрез Интернет, а ако е наистина наложителна задължително уведомете родителите си. Не отивайте на срещата сами  най-добре е да бъдете придружени  от родителите си.

Ако попаднете на текст или съобщение в чата или на Интернет страница, което Ви обижда; шокира или смущава, незабавно го покажете на родителите си, повече не влизайте там и незабавно  сигнализирайте за него  ГДБОП.

Трябва да сте наясно, че сайтовете за запознанства са изключително опасни. Те са сред най-използваните от педофилите за търсене на жертви. Най-добре е да ние ги посещавате изобщо.  

Никога не използвайте ваши или тези на други хора: имена, телефонни номера, прякори, дата на раждане, ЕГН и т.н.

Въобще, седнете ли пред компютъра, помислете добре! Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия