Българските служби започват малко по малко да работят. Откакто ГЕРБ пое властта, все по-често започнахме за чуваме за акции на специалните служби, които са успешни. При последната акция (29.07.2010г.) са били спрени 4 от най-големите български сайтове -  nanoset.net, rapidadd.com, 4storing.com и afasta.com - с пиратско съдържание.

Акцията е била проведена от служители на ГДБОП, сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт”, под прякото наблюдение на прокурор.

При операцията са били иззети 18 сървъра с обеми над 120 терабайта  (1 терабайт = 1024 гигабайта)  с музика, филми, софтуер и книги. От сектора за „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” споделят, че иззетото съдържание се равнява на 200 хиляди компактдиска.

Срещу организатора на престъпната група е образувано досъдебно производство. Обвиненията са за нарушаване на авторските права.

Престъпната група е печелила от SMS-и , като била усвоила над 5 милиона лева. Срещу SMS потребителите са получавали код, чрез който да имат достъп до сайтовете и съответно до нелегалното съдържание.

Надяваме се да е иззета цялата информация, за да не се получи като при предната спецакция на ГДБОП, срещу сайта   chitanka.info, който  след няколко часа се появи отново, с домейн chitanka.gdbop.info.
Автор: Александър Ненов