Следенето в интернет започва от понеделник

От този понеделник влизат в сила промените в Закона за електронните съобщения, според които МВР, ДАНС и специалните служби ще имат достъп до трафичните ни данни в интернет. Те ще могат да бъдат поисквани при разследване на тежки престъпления и

2010-05-07 22:39:22
Следенето в интернет започва от понеделник
От този понеделник влизат в сила промените в Закона за електронните съобщения, според които МВР, ДАНС и специалните служби ще имат достъп до трафичните ни данни в интернет.

Те ще могат да бъдат поисквани при разследване на тежки престъпления и компютърно пиратство. Разрешение за достъп до тези данни ще се издава от председателите на районните съдилища или от упълномощените магистрати.

Законът за електронните съобщение е приет преди 3 години и от тогава всъщност работи тази практика. Чак сега обаче тя е закрепена в закона, като единствената разликата е в държавния орган, който разполага с правомощия да предостави достъп на съответните агенции до интернет разпечатките и разпечатките от мобилните телефони. Това вече не са окръжните съдилища, а районните, които са пет пъти повече.

От асоциацията на „Активните потребители” разкриват притесненията си, относно това, че чрез новите промени в Закона за електронните съобщения правата на потребителите не са гарантирани.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия