Опасността от виртуално общуване

Смята се, че програмата за родителски контрол "Child defender"", която е достъпна за безплатно инсталиране, е подходяща повече за деца от 6 до 12 години. Причината е, че по-големите тийнейджъри имат достъп до интернет не само от домашния

2010-04-27 13:22:33
Опасността от  виртуално общуване
Смята се, че програмата за родителски контрол "Child defender"", която е достъпна за безплатно инсталиране, е подходяща повече за деца от 6 до 12 години. Причината е, че по-големите тийнейджъри имат достъп до интернет не само от домашния компютър - това те могат да направят, когато са на гости у приятели, в клуб или по мобилния телефон.

 
Това, разбира се, не обезсмисля програмата. Инсталирането на такава програма на компютъра на  тийнейджъра у дома, може да го  предпази от много опасности. Програмата   предпазва и  от много сайтове, които разпространяват досадни реклами и вируси. В този смисъл и родителите имат полза от нея. Много родители използват програмата, за да не позволят на децата си да играят компютърни игри през нощта. Необходимо е да се поговори с тийнейджърите и добре да им се обясни  защо е инсталирана тази програма на компютъра - те ще разберат  опасенията на родителите си. 


Програмата  блокира около 2 милиона опасни сайтове, които са вкарани в т.нар. "черен списък". Родителите могат да  го модифицират като изваждат някои,  или включват нови. Ако някои сайтове не са включени в списъка, програмата пак го проверява по някои признаци, като например нецензурни думи.


В развитите страни 50 процента от семействата с деца ползват подобни програми. У нас  засега около 10 000 семейства са инсталирали защитната програма на компютрите си.


За съжаление, повечето родители  не знаят какво прави детето им в интернет и  силно подценяват опасността от виртуално общуване.   Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия