МВР ще следи контактите ни в интернет и в телефонните мрежи!

Според директиви на ЕК, приети през 2005 година, и новите промени в Закона за електронните съобщения, МВР вече ще следи контактите ни както в интернет, така и в телефонните мрежи. Интернет доставчиците, както и телефонните оператори, ще са длъжни

2009-12-23 16:03:02
МВР ще следи контактите ни в интернет и в телефонните мрежи!
Според директиви на ЕК, приети през 2005 година, и новите промени в Закона за електронните съобщения, МВР вече ще следи контактите ни както в интернет, така и в телефонните мрежи.

Интернет доставчиците, както и телефонните оператори, ще са длъжни от 15 март следващата година да съхраняват и предоставят данни за своите потребители на МВР. Тези данни няма да разкриват съдържанието на кореспонденцията между интернет потребителите, но пък ще предоставят подробна информация за това кой с кого е говорил по скайп или други чат-програми, на кого е изпращал имейли, кои сайтове са посещавани и т.н. Телефонните оператори пък от своя страна ще трябва да предоставят пълни телефонни разпечатки – кой, с кого, в колко часа и колко време е разговарял.

Информация за всичките си потребители всеки интернет доставчик трябва да съхранява в продължение на 12 месеца. Достъп до кореспонденцията не би трябвало да се предлага, но пък тя може да се види, чрез използването на специални разузнавателни средства, след решение на председателя на окръжния съд.

Главната цел на новите промени е предотвратяване и разследване на престъпления и терористични актове и заплахи.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия