От средата на 2011 г.  Европейският съюз ще въведе нови правила за защита на личните данни в интернет. Според тях операторите в мрежата няма да могат да използват така наречените cооkies  без нашето изрично  разрешение.

Две от всеки пет деца признават, че непознати  ги заговарят в интернет. Натрапниците ги питат за адреса и телефона им.  А част от децата доверяват, че непознати им говорят директно за секс. Това са само част от данните в проучване на НЦИОМ за заплахите, които  грозят децата ни в интернет.
Признанието за реалната опасност от педофили в Мрежата са направили над 2/3 от децата на възраст между 12 и 18 години, които са попадали на натрапници. Много по-често в нета са им искали снимка. Това става в 9 от 10 случая. Почти толкова чести са и поканите за среща.

Знаят ли децата как да се пазят в Мрежата и на кого могат да се доверят? Знаят ли техните родители какво се случва в така наречените чатове?
Затова  български евродепутати, фондация "Партньори-България" и Националният център за безопасен интернет продължават кампанията "Ти избираш".
Предложено е учебно помагало с 10 теми, с което да се помогне  глобалната мрежа да стане колкото се може по-безопасна за децата. В малката книжка с примери, разработени от "Партньори-България" , са показани грешките, които могат  да вкарат всеки в капана на анонимния натрапник.

Вече стартира третият етап от кампанията "Ти избираш".  В рамките на месец всеки понеделник в. "Стандарт" ще предложи възможност на инициаторите да представят различни тийнейджърски казуси от помагалото, които вълнуват младежите. Според организаторите това пособие трябва да влезе в българското училище.  

За съжаление организаторите са пропуснали факта че тинейджърите, които имат проблем в Интернет ще имат нужда да намерят информацията точно в глобалната мрежа. Ние подкрепяме идеите и целите на кампанията, но категорично осъждаме безумието да се изразходва хартия за инициативи, които са с Интернет насоченост!
Автор: Албена Иванова