Човешкия геном вече се предлага на флашки

Разчитането на личния геном е новият хит сред милиардерите по света. Срещу 70 000 долара получавате USB флашпамет в сребърна кутия на  поднос с  черно кадифе.  Вътре е записан декодираният геном на клиента. Смята се, че данните скоро щ

2009-11-18 16:05:01
Човешкия геном вече се предлага на флашки
Разчитането на личния геном е новият хит сред милиардерите по света. Срещу 70 000 долара получавате USB флашпамет в сребърна кутия на  поднос с  черно кадифе.  Вътре е записан декодираният геном на клиента. Смята се, че данните скоро ще показват на притежателя от какво е най-вероятно да умре, а също така  какво може да се направи, за да бъде отложен последният ден. Информацията е толкова ценна, че списъкът на чакащите набъбва постоянно. Две американски фирми предлагат услугата - "Кном" и "Илумина".

Първият човек, който се е възползвал от услугите на "Кном" е Дан Стоическу, румънски милиардер, който живее в Швейцария.
Навремето услугата струвала 350 000 долара. Тогава Стоическу заяввил, че предпочита да ги даде за генома си, вместо за "Бентли".
Разчитането на личните геноми днес се извършва доста по-бързо - за 6-8 седмици. От "Кном" изпращат лекар до всяка точка на планетата, за да вземе кръвна проба. Връчването на флашката е на специална  церемония.

70 000 долара е доста малка сума в сравнение с 3-те милиарда, които бяха похарчени за разчитането за пръв път на човешки геном през 2003 г.
Според "Кном" до 2015 година услугата ще поевтинее доста, ще струва само 1000 долара и ще бъде извършвана за няколко дни. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия