Днес браузерът Firefox отпразнува 5 години на българска земя. Празникът започна сутринта като част от фестивала на свободния софтуер и свободното изкуство OpenFest 2009. Браузерът Firefox е разработка на Mozilla. Той се е превърнал в платформа за множество иновативни интернет проекти. Mozilla има и други проекти като Bugzilla, Songbird, Thunderbird и други. Общата им цел е да направят интернета по-добър за всеки потребител.

Началото на  Mozilla е поставено от 4-годишен проект, започнал през 1994 година, който се казвал Netscape. След края на Netscape е създадена Mozilla - името й е обединение на две пониятия - Mosaic killer i Godzilla. Първите й разработки се появяват през 2002 година - Phoenix и Mozilla 1.0. Първите проекти имат доста грешки и бъгове, но и имат воля за живот. По това време почти няма интернет потребители, които да ги ползват, 98% от тях предпочитат Internet Explorer.

След 2002 година обаче нещата са взели обрат. Днес повечето интернет потребители залагат на Firefox. Повечето от тях ползват и още един продукт на Mozilla - най-често това са продуктите Thunerbird и Songbird.

Нека споменем и за предимствата на Firefox - той е преведен на много езици, има си собствена визия, има над 5000 добавки, работи под различни операционни системи, удобен е за разработчици, автоматично се възстановява при срив или възникнала грешка, има вградена проверка за правопис на различни езици, има Chatzilla, FirFTP, HTML5, Spiderzilla, има също така и философия на отворения код.
Автор: Ралица Солакова