Затвориха еротичен сайт, изнудвал тийнейджъри

Антимафиоти затвориха български еротичен сайт, рекетирал тийнейджъри за по 59 лв. месечен абонамент, заплашвайки ги с прокурор. Срещу собствениците на сайта е започнало разследване, съобщиха от ГДБОП. До скандалните разкрития се стигнало, след

2009-09-24 14:12:53
Затвориха еротичен сайт, изнудвал тийнейджъри

Антимафиоти затвориха български еротичен сайт, рекетирал тийнейджъри за по 59 лв. месечен абонамент, заплашвайки ги с прокурор.

Срещу собствениците на сайта е започнало разследване, съобщиха от ГДБОП.

До скандалните разкрития се стигнало, след като горещата линия за борба с незаконно и вредно за деца съдържание в интернет Web112.net  получила сигнал от непълнолетно момиче, което било принуждавано да даде свои снимки за сайта.

След получаването на сигнала Националният център за безопасен интернет Safenet.bg и Интернет общество България се заеха със случая и сезираха МВР и Комисията за защита на потребителите.

В резултат на бързата реакция сайтът вече е спрян.

Според разследващите www.mariqs-homepage.com се е самоопределял като сайт за "софт еротика” и е използвал за уловка привидно обичайна форма за онлайн регистрация – само с имейл адрес.

Уловката е в Общите условия за ползване на сайта, които по правило не се четат от потребителите, особено от тийнейджърите.

Те са формулирани така, че да приравнят онлайн регистрацията със сключване на договор за ползване.

След регистрация заедно с парола за достъп се получавало и писмо, с което потребителите се приканват да плащат 59 лева на месец, защото в противен случай ще бъдат уведомени родителите им.

Основни жертви на изнудваческата схема са станали тийнейджъри, поддали се на изнудването, само и само родителите им да не разберат в какъв сайт са се регистрирали.

Сайтът е започнал работа на 31 август и за по-малко от месец платилите сумата са над 100 потребители.

Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия