Тийновете, които не спят достатъчно - безотговорни в секса

Това показва ново проучване

2019-10-24 15:00:00
Тийновете, които не спят достатъчно - безотговорни в секса
Снимка: Pexels

Тийнейджърите, които са изморени и не спят достатъчно, по-често правят секс, без да използват предпазни средства, показва ново проучване. То е проведено от агенцията "RAND Corp.", а резултатите са публикувани в научното списание "Health Psychology".

 

От 2013 г. до 2017 г. са били разпитани 1 850 тийнейджъри от Калифорния. През 2013 г., когато започнало изследването, те са били на 16 години, а когато завършило - на 20 г. Било установено, че за тийнейджърите, които не спали достатъчно през седмицата, било 2 пъти по-вероятно да не внимават, когато правят секс - или не използвали презервативи, или правили секс само заради въздействието на алкохол или наркотици.

 


Снимка: Pexels

 

"Тийнейджърите, които спят малко през учебни дни (около 6 часа и 20 минути на нощ) и спят малко и през уикенда (около 7 часа и 47 минути), не са си набавили нужното количество сън по време на учебната седмица и не са наваксвали през уикенда, затова винаги са били недоспали и уморени. Недостатъчният сън може да увеличи рисковете при правенето на секс", казва авторът на проучването.

 

Снимка: Pexels

 

Установено е, че по-голямата част от тийновете не спят достатъчно - препоръчително е да се спи между 8 и 10 часа нощем. А причините за липсата на сън са нарушен циркаден ритъм, ранното започване на учебните часове, балансирането между училище и допълнителни извънучебни дейности, социален натиск от връстници.

 

3 мита за съня

 

Защо да не спите на вентилатор?

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия