Какво представлява гениталният псориазис и как се лекува?

2017-01-31 19:07:00
Какво представлява гениталният псориазис и как се лекува?
Снимка: iStock

Все още не е известно какво причинява псориазис, но механизмът, по който се проявява е добре познат: повишава се значително броят на здравите кожни клетки и някои бели кръвни телца, което кара някои клетки да се предвижват към повърхността на кожата за дни, вместо за седмици. Тялото няма време да отдели всички тези стари клетки и те започват да се струпват на пластове.

 

Болестта може да се прояви по кожата на цялото тяло, но най-неудобна е, когато се развива в областта на гениталиите. Развитието на гладки, сухи и червеникави области от кожата не само води до сърбеж и силен дискомфорт, но може да повлияе и негативно на сексуалния живот и при двата пола.

 

Псориазис на вулвата типично се развива с гладка текстура и зачервяване, без лющене на кожата. Чесането в тази област може да доведе до инфекция и да създаде сухота, удебеляване на натрупания слой клетки и допълнителен сърбеж.

 

Гениталният псориазис най-често засяга външните слоеве на гениталиите, но не е изключено инфекцията да навлезе и във влагалището, където да засегне мукозните мембрани.

 

При мъжете, тази инфекция може да се появи на главичката на половия член или по дължината му под формата на червеникави парченца кожа – те могат да бъдат както на люспи, така и да са гладки и лъскави.

 

Премахването на сърбежа и неудобството е сравнително лесно, но третирането на лезиите - ранички, люспи, пукнатини и струпвания на кожа са по-трудни. Засегнатите райони от кожата трябва да бъдат поддържани влажни и да се обработват с кремове и дори ултравиолетова светлина.

 

Най-честите медикаменти, които лекарите предписват, са нискоконцентрирани кортикостероиди – те доказано помагат, но могат да доведат и до изтъняване на кожата при продължителна употреба. От полза могат да са и некозметични овлажнители – козметичните често съдържат парфюми и аромати, които могат да доведат до раздразнения. Медицински кремове и мазила съдържащи витамин D са оптимален избор. Често се препоръчват и емолиенти – овлажнители които не само допринасят с нужна влага, но и намаляват загубата на влага от кожата. 

 

 

Останалата част от статията четете тук:

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия