Фобиите, които унищожават връзката ти

2016-07-18 19:10:00
Фобиите, които унищожават връзката ти
Снимка: Pixabay

Може да ти звучи странно, но има ситуации, в които си правиш филма и сам забравяш реалността. Накрая, преди да се усетиш, вече си развил фобия и не можеш да отсееш филма от истината. Това довежда до момента, когато сам си разваляш връзката.

 

Думата "фобия" идва от гръцкото "фобос", което означава страх. Тълковният речник определя фобията като краен или ирационален страх от нещо, или като антипатия към нещо. Има стотици фобии и някои от тях, като например Арахнофобията (страх от паяци), са напълно легитимни – съществуват съвсем доказано.

 

 

От всички налични фобии има някои, които всъщност могат да се превърнат в края на твоя любовен живот. Тук са 10 от тях, затова разбери кои са и съхрани любовта си.

 

1) GAMOPHOBIA:

Gamophobia е страх от обвързване, както в една връзка, така и в произволен ангажимент. Това със сигурност води списъка и стои отгоре в него, защото по същност представлява самия страх от връзките.

 

2) ANUPTAPHOBIA:

Anuptaphobia е обратното на gamophobia – това е страх, че никога няма да участваш в някаква връзка; че винаги ще бъдеш сам и никога няма да имаш партньор до себе си. Но това не е всичко – не става дума само за страха, че ще останеш сам завинаги, но това е и страх, че може да се ожениш за грешния човек. Това може да унищожи всяка връзка.

 

3) ITHYPHALLOPHOBIA:

Ithyphallophobia-та е може би малко странна фобия, но все пак е истинна. Тя е смъртоносна за връзките, защото представлява страх от еректирал пенис. Мисля, че става ясно защо е толкова опасна, нали?

 

4) ARRHENPHOBIA:

Arrhenphobia-та е главно постоянният абнормален страх от мъжете. Хората, които страдат от тази фобия, получават силно неудобно в присъствието на мъже. И мъжете, и жените страдат от тази фобия. Общо взето, това по принцип пречи на общуването във всякаква среда.

 

5) VENUSTRAPHOBIA:

Ако съществува страх за мъжете, значи ще трябва да има страх и от жените – тя се нарича Venustraphobia. Много от мъжете имат фобия, която се отключва, когато се намират около красиви жени. Такива хора изпитват ужас и са прекалено уплашени дори да говорят с жените.

 

 

6) PHILEMAPHOBIA:

Philemaphobia-та е екстремен страх от целувки, като това продължава до измерението на страх да не бъдеш подложен на лош дъх. Вярно е, че хигиената е изключително важна, но представяш ли си, ако половинката ти прави всичко възможно да не ти създава ядове, а ти непрестанно я гледаш под лупа, заради необяснимата си фобия. Неприятно, а?

 

7) CHIRAPTOPHOBIA:

Chiraptophobia е страх от докосване. Хората, които имат този страх, избягват всякакъв контакт с други хора. За тях докосването е ужасът в чиста форма. Представи си, че отиваш на среща, а първото нещо, което казваш на човека отсреща е: „Харесвам те, можеш да имаш връзка с мен, но няма никога да ме докосваш, нито пък аз теб.“ Това е доста неприемливо. За някои, фобията е толкова силна, че те не могат дори да гледат филми, в които хората се докосват един друг.

 

8) GENOPHOBIA:

Genophobia-та е физически или психологичеси страх от сексуални отношения, както и какъвто и да е полов акт. Не че не може да има връзка без такива отношения, но не може да се гарантира за нейното развитие.

 

9) OMPHALOPHOBIA:

Omphalophobia е страх от пъпчета, по-специално – страх да има докосване между пъп и друга част от тялото. Ако някой с тази фобия види картина на такова докосване, човект може да изпадне в панически ужас или да колабира.

 

10) PHILOPHOBIA:

Philophobia-та е доста нетипичен страх. В това ненормално състояние на психоза, онзи, който има тази фобия, изпитва неоправдан страх от влюбване или емоционална привързаност. Това включва и страх от любовта. Кой не иска да бъде обичан? Е, явно има и такива хора.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия