Какво да правиш, ако се чувстваш зависим и обсебен от гаджето

2016-06-13 14:01:00
Какво да правиш, ако се чувстваш зависим и обсебен от гаджето
Снимка: iStock

Да обичаш и да бъдеш обичан е нещо наистина страхотно. Но като всяко нещо и любовта си има граници. Ако обичаш гаджето си толкова много, че си буквално обсебен от него, то ти определено имаш проблем. Това не е здравословно нито за теб, нито за половинката ти. Ако наистина държиш на човека до себе си и не искаш с поведението си да съсипеш връзката, която имате и да го загубиш, то виж няколко въпроса, на които трябва да отговориш честно пред себе си:

 

Какво харесваш в гаджето си? – когато човек е влюбен, той е склонен да си затваря очите за недостатъците на партньора си и да гледа на него не като на човек, а като на Бог. Но все пак гаджето ти е напълно нормален човек и като такъв си има своите плюсове и минуси. Замисли се какво всъщност толкова много харесваш в него? Бъди максимално обективен и гледай реално на нещата. Дали реалността се доближава до твоята изкривена представа за гаджето? Или напротив?

 

 

Какво друго, освен гаджето, те правиш щастлив? – нормално е да се чувстваш невероятно, когато си в компанията на любимия си човек, но със сигурност има и други неща, които те правят щастлив и обичаш да правиш. Какво например? Твоето семейство, приятелите ти, хобитата ти, любимата ти музика и т.н. За да не бъдеш обсебен от гаджето си и връзката ви да се съсипе, опитай се да насочиш вниманието си към нещата, които обичаш да правиш. Това ще те направи още по-щастлив и привлекателен както за половинката ти, така и за околните и ще ти помогне да се справиш със своята несигурност и със заблудата, че не можеш да си истински щастлив, ако гаджето ти те зареже.

 

Обичаш ли се истински? – истината е ,че човек няма как да обича истински друг, ако сне обича себе си. Затова си отговори честно на въпроса дали се обичаш и харесваш и дали смяташ себе си за достойна личност? Според психолозите несигурността в една връзка се базира на комплекси и несигурностите, които изпитва един от партньорите. Дали във вашата връзка не става въпрос за теб? За да се почувстваш по-добре и да повишиш самочувствието си, вземи бял лист и химикал и напиши всички неща, които харесваш в себе си – както от характера, така и от външния вид. Разбира се, няма как да бъдеш съвършен и да нямаш своите недостатъци, но важното е да знаеш кои са плюсовете ти и да приемеш като нещо нормално минусите си. Другият важен въпрос, на който трябва да обърнеш внимание, е дали харесваш себе си, когато си в компанията на гаджето си? Напълно възможно е човекът, когото обичаш, съзнателно да понижава самочувствието ти, като те манипулира и те кара да се чувстваш зависим и обсебен от него. Такъв човек не ти трябва в живота и е добре максимално бързо да се отървеш от него!

 

Какво заслужаваш и получаваш ли го от любимия човек? – може би си мислиш, че късметът е на твоя страна, защото си срещнал такъв страхотен човек като партньора си. Но дали това наистина е така? А дали гаджето ти се чувстваш по същия начин спрямо теб? Напълно възможно е да си обсебен от половинката си, не защото я обичаш истински, а защото тя не ти отвръща на чувствата по същия начин. Помисли добре върху това, бъди максимално искрен със себе си и се запитай дали всъщност обичаш и искаш да си с този човек или се бориш за неговото внимание, защото той ти го дава трудно и рядко?

 

По-щастлив или по-нещастен се чувстваш от началото на връзката ви? – напълно възможно е гаджето ти е да е човекът, когото искаш до себе си, но в същото време да има нещо във връзката ви, което да те кара да се чувстваш неспокоен и несигурен в неговите чувства и съответно да си обсебен от него. Дали пък половинката ти от време на време не ти дава сигнали, че нещата помежду ви не са ОК? Или ти предпочиташ да си затваряш очите за тях и да се самозалъгваш, че си щастлив? Замисли се дали си заслужава да инвестираш време, чувства и усилия във връзка, която не те прави щастлив и която е въпрос на време да приключи? Да, няма любовни отношения без проблеми, без върхове и спадове, но човек трябва да има връзка, в която през по-голямата част от нея е щастлив, а не обратното.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия