Мастурбирането – вечното табу или най-човешката нужда [част втора]

2016-06-06 15:38:00
Мастурбирането –  вечното табу или най-човешката нужда [част втора]
Снимка: iStock

В първата част стана дума за акта на мастурбиране, който разгледахме физиологично - като телесна нужда.  Остава въпросът: ако това е една нужда на човешкото тяло, тогава защо днес това е актуална и широкодискутирана тема-табу?


Във времето актът на мастурбирането е приеман за недопустим в публичното пространство, не само за извършване, но и за коментиране. Основната връзка, която се изгражда у хората, когато чуят думата „мастурбиране“ е връзката с разврат, с неморални действия, с безразборни полови контакти. Такова становище се е наслагвало с годините у съзнанието на човека, подбуждано от религиозната съвест, за която всеки акт на удоволствие може да се приеме за грешен, особено ако е физически. Дори Божият Син Иисус е заченат непорочно – в Библията е описано как Мария, майката на Иисус, е Дева – тя е чиста, недокосната, и именно затова достойна да носи детето на Бог. Всичко физическо се свързва с плът, а плътта е далеч от вярата, защото е материална. Точно заради това често религиите, и в частност – християнството, подтикват към отхвърляне на физически придобивки, отдаване на удоволствия и задоволяване на нужди – защото ако тялото страда, тогава душата може да расте и да разпознава ценното и истинното. Отхвърлянето на всичко телесно и физическо прави пречистването на душата възможно.


Тук е моментът, в който ние - като все пак хора, трябва да си припомним, че нито един от нас не е създаден като светото непорочно зачатие, а напротив – ние сме физически същества, живеем във физически свят и най-елементарната нужда, която задоволяваме всеки ден, е самото дишане – набавяме си кислорода, без който не можем да живеем; храним се, пием вода, а има толкова много други нужди, някои физически, други – не. Един би казал, че това да се обличаме сутрин е нужда, защото ако ходим голи из града не бихме могли да се адаптираме и бихме били отхвърлени от обществото; друг би казал, че нужда е да се учим и да придобиваме нови знания – защото персоналното ни развитие не би било възможно без това; за трети обикновена нужда би било просто отделянето на течности от тялото ни - биологична нужда, която гарантира правилното функциониране на човешкото тяло.


Актът на мастурбирането не е с нищо по-различен физически – снема напрежение от плещите на хората. А това дали е правилно, допустимо, полезно, и като цяло – всяка друга подобна оценъчна натовареност оставям на Вас, Драги читатели, защото никой, освен Вас самите, не може и не бива да взима решения за Вашия личен живот. :)

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия