Симптомите, които показват, че си бременна

2015-10-27 16:16:00
Симптомите, които показват, че си бременна
Снимка: iStock

Всяко момиче, което води полов живот, има шанс да забременее. Да, шансът, когато се използват презервативи или противозачатъчни клони към нула, но въпреки това съществува. Затова е добре да познаваш хубаво симптомите на бременност.

 

Има представителки на нежния пол, които усещат симптоми на бременност няколко дни, след като са забременели. При други се появяват няколко седмици по-късно или изобщо няма такива до края на бременността. За жените, които не са били бременни, е истинско предизвикателство да откриват симптомите на бременност, а тези, които вече са раждали, лесно разбират, че носят в себе си нов живот.

 

Обикновено жените, които нямат търпение да забременеят, бъркат обикновените болки в стомаха със сутрешно гадене, а тези, които не чакат дете пренебрегват симптомите, мислейки ги за временно неразположение. И така повечето жени разбират дали са бременни, когато им дойде или пропусне цикълът.

 

Кои са най-често срещаните симптоми на ранната бременност?

 

Подути и болезнени гърди – това е симптом, който може да се появи най-рано 1-2 седмици след зачеването. Жените могат да забележат, че гърдите им са станали по-големи и да чувствителни при докосване.

 

Но може и да не си бременна – възможно е скоро да ти идва менструацията, да има промяна в нивата на хормоните и др.

 

Зацапване между менструациите – кървенето при имплантацията на оплодената яйцеклетка е най-ранно проявяващия се симптом за бременност. Около 8 дни след зачеване ембрионът се импрантира в маточната жена, като при някои жени това води до леко ръждиво зацапване и лека тъпа болка ниско в корема.

 

Но може и да не си бременна – възможно е да имаш тези симптоми заради прием на някои медикаменти, промяна или действителна менструация, прокървяване заради бурен секс и др.

 

 

Изтощение и прекалена умора – обикновено този симптом се появява 1 седмица след зачеването. Голяма част от представителките на нежния пол се чувстват сънени и отпаднали.

 

Но може и да не си бременна – напълно възможно е да нямаш достатъчно енергия, защото си депресирана, стресирана, преуморена, настинала или болна от болест, която води до чувството за преумора.

 

Закъснение на менструацията – това е най-известният и общоприет симптом на бременност, заради който жените си правят тест за бременност и отиват на преглед при гинеколога си. Когато една жена забременее, нейната следваща менструация не идва. Има жени, които кървят по време на бременност, но при тях кръвотечението е по-кратко и светло и видимо се различава от нормалното.

 

Но може и да не си бременна – цикълът ти може да закъснява, защото имаш хормонални проблеми, напрежение, стрес, преумора, пиеш медикаменти или си отслабнала прекалено много.

 

Често уриниране – обикновено жените започват да пишкат често и по малко 6-8 седмици, след като са забременели.

 

Но може и да не си бременна – понякога честото пишкане показва наличие на възпаление на пико-половата система, прием на диуретици, повишен прием на течности, диабет и др.

 

Главоболие – то се получава вследствие на повишаване хормоналните нива в тялото. Обикновено се появява през ранните седмици на бременността.

 

Но може и да не си бременна – главата може да те боли, защото скоро ще ти идва, очите ти са преуморени, организмът ти е дехидратиран и др.

 

Потъмняване ареолите на гърдите – при някои жени по време на бременност кожата около зърната потъмнява.

 

Но може и да не си бременна – цветът може да се промени и вследствие на промяна в хормоналните нива поради някаква друга причина.

 

Резки промени в емоциите – емоционалните промени се появяват, когато хормоните започнат да се променят. Това прави жените чувствителни и те се разстройват изключително лесно. Възможно е сутринта да си в много добро настроение, а следобед да плачеш, без да знаеш защо.

 

Но може и да не си бременна – възможно е да не можеш да контролираш емоциите си, защото си в депресия или приемаш някакви медикаменти.

 

Повишен апетит – бременните жени искат да изядат целия свят и обикновено правят ужасни комбинации от храни – например, шоколад с кисели краставички.

 

Но може и да не си бременна – може в последно време да ти се хапва повечко, защото си депресирана, стресирана, скоро ще ти идва, спазваш нискокалоричен хранителен режим или имаш недостиг на някои хранителни вещества.

 

Сутрешно гадене и повръщане – и този симптом е доста известен и обикновено се появява между втората и осмата седмица от зачеването. Има жени, които не изпитват това сутрешно неразположение, но има и такива, които се чувстват зле по време на цялата си бременност. При някои дами този симптом се появява в началото на бременността, а при други – в края.

 

Но може и да не си бременна – напълно възможно е да се чувстваш некомфортно заради стомашни разстройства, хранително отравяне или стрес.

 

Болки в кръста – това е симптом, който се появява през ранната бременност и обикновено се изпитва през цялото време на бременността.

 

Но може и да не си бременна – кръстът може да те боли, защото скоро ще ти идва, имаш нервно напрягане, проблеми с кръста и др.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия