Рисковете, които носи абортът

2015-03-16 18:59:00
Рисковете, които носи абортът
Снимка: thinkstockphotos.com

Много млади момичета са изправени пред избора дали да направят аборт. Статистиката сочи, че през 2011 година абортите в България са малко над 29 хиляди. Проблемът е, че абортът не е само физическа травма, той оставя белег в съзнанието и психиката на жената за цял живот. Сега ще ти разкажем повече за аборта и негативните последици, които носи.

 

Абортът може да се избегне. Повечето жени забременяват, защото не използват никакъв метод за контрацепция. Можеш да избегнеш нежеланата бременност като употребяваш презерватив, противозачатъчни или друг метод. Само така можеш да се предпазиш и да не се стига до нежелана бременност.

 

Абортът може да има последици. На първо място това е шансът никога повече да не забременееш. В много случаи се получава перфорация на матката. Няма гаранция, че няма да ти се случи. Това е много опасно, в някои случаи изходът е фатален, а в други – жената никога повече не може да забременее.

 

Възпаление. Нерядко се получават и възпаления, като усложнение след аборт. В този случай най-често се стига до отстраняване на една или двете тръби, което само по себе си означава, че жената няма да може да роди собствено дете. Такива инфекции се наричат септичен шок и има реален риск за живота на жената. Около половината смъртни случаи след аборт са именно от такъв тип усложнения.

 

Статистиката сочи, че жените, преживели един аборт, са много по-склонни да правят спонтанни аборти след време, при желани бременности. Някои от тях никога не успяват да задържат плода и да износят детето си.

 

Последиците от аборта не са само физически, а и психически. Депресията е един от най-големите проблеми сред жените, направили аборт. Над 65% от дамите, направили аборт по желание, изпадат в депресия. По-голямата част от тях признават, че съжаляват за случилото се.

 

Не са редки случаите на момичета, посегнали на живота си след аборт, защото в този момент те са психически нестабилни. Трябва да отбележим и влиянието на хормоните, които не се нормализират веднага след аборта, а едва след първата менструация.

 

Трябва да знаеш, че никой лекар не гарантира 100% сигурност и безопасност при аборт. Ако не си пълнолетна, се изисква съгласието на родител, за да се извърши процедурата. Можеш да избегнеш аборта, като използваш предпазни средства редовно и правилно.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия