Нещата, които трябва да знаеш за презервативите

2015-02-17 11:46:00
Нещата, които трябва да знаеш за презервативите
Снимка: Dreamstime

Когато започнеш да води полов живот, трябва да използваш предпазни средства, за да се предпазваш от нежелана бременност и болести, предавани по полов път. От второто може да се предпазваш, само ако използваш презервативи. Противозачатъчните и другите контрацептивни средства няма да ти помогнат.

 

Какво трябва да знаеш за презервативите?

 

Статистиката показва нещо наистина тревожно. Близо 33% от тийнейджърите у нас са правили секс без предпазни средства. По този начин те са изложили на риск здравето си и са рискували да се стигне до нежелана бременност.

 

Първите предпазни средства, които доста наподобявали презервативите, били използвани от древните египтяни и са били изработени от животински кожи. Съвременния вид на кондомите се появява през 16-ти век и е дело на гинеколога Габриел Фалопио. Те обаче са патентовани през 1844 година от Чарлз Гуд.

 

 

Ежегодно по света се произвеждат около 5 000 000 000 броя от над 100 марки. Над 60% от презервативите се купуват от жени. На пазара има огромно разнообразие – има всякакви кондоми, които се различават по цвят, мирис, размер, текстура, дебелина, форма, наличие на лубрикант и т.н.

 

Какво да гледаш, когато купуваш презервативи?

 

Винаги взимай презервативи, които са на известни марки и са надеждни. Също така ги купувай само от аптеки или други сигурни места. Преди да отидеш на касата, провери срока им на годност.

 

Огледай целостта на опаковката. Трябва пръстенът на презерватива да се движи свободно в опаковката и при опипване да се почувства въздушно мехурче.

 

Внимавай при отварянето на опаковката. Не използвай никакви ножици или ножове, защото можеш да нараниш целостта на презерватива и той да стане негоден за употреба. Острите нокти също могат да повредят целостта му.

 

Ако имате нужда от допълнително количество лубрикант, не използвайте такъв, който е на маслена основа, защото мазнините разяждат латекса и могат да доведат до скъсване на презерватива. Спрете се на някой, който е на водна основа.

 

Презервативът се поставя, когато мъжкият полов орган е в еректирало състояние, малко преди да се осъществи проникването. След края на акта се сваля внимателно, като се внимава със спермата, която е вътре в него, да не изтече.

 

 

Доста момчета отказват да използват презервативи по време на секс, като твърдят, че те значително намаляват чувствителността на пениса им и това прави акта по-малко приятен. Каквото и да ти говори гаджето, не си променяй мнението, защото все пак става въпрос за твоето здраве. Ако той често прави секс без предпазни средства, най-вероятно има най-различни венерически заболявания, за които може дори да не подозира. Ако все пак искаш да го правите без презерватив, отидете и двамата си направете пълни изследвания, за да сте спокойни и да не си създадете излишни здравословни проблеми.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия