1 декември - Световен ден за борба със СПИН

2014-12-01 11:43:00
1 декември - Световен ден за борба със СПИН
Снимка: thinkstockphotos.com

От 1988 година насам на 1 декември се отбелязва Световния ден за борба със СПИН. Целта е да се насочи вниманието на обществото към проблемите на ХИВ/СПИН и да се подчертае нуждата от подкрепа и разбиране за хората, които живеят с това заболяване.

 

В световен мащаб ежедневно около 7 100 души се инфектират с вируса на имунната недостатъчност. Най-бързо епидемията се разраства в Централна Азия и Източна Европа. Хората, живеещи с ХИВ в Западна и Централна Европа, са около 900 000, а в Източна Европа и Централна Азия са приблизително 1.4 милиона.

 

Най-често хората в Централна и Западна Европа се заразяват със СПИН, защото правят секс без предпазни средства, а в Източна Европа и Централна Азия заразяването става по кръвен път чрез инжекционна употреба на наркотици.

 

У нас СПИН е сравнително ниско разпространен. Честота на новите случаи с ХИВ в страните от ЕС е средно 5.7 случая на 100 000 души население, а в България – 2.7 случая на 100 000. През 2013 година у нас броят на новоинфектираните мъже е бил 5 пъти по-голям от броя на новоинфектираните жени.

 

СПИН е заболяване на човешката имунна система, причинено от вируса на човешката имунна недостатъчност – ХИВ. Болестта прогресивно намалява ефективността на имунната система, като прави заразения уязвим.

 

 

ХИВ се предава чрез пряк контакт на лигавицата или кръвния поток със съдържащата вируса телесна течност – кръв, сперма, предеякулационна течност, вагинална течност или кърма. Това предаване може да се осъществи при анален, вагинален или орален секс, кръвопреливане, употреба на замърсени игри, при бременност, раждане или кърмене.

 

Болните от СПИН са силно предразположени към някои видове злокачествени ракови заболявания – сарком на Капоши, неходжкинови лимфони и др. Най-честите симптоми при СПИН са:

 

- загуба на тегло;

- недостиг на въздух, кашлица;

- тежко главоболие, трайно повишена температура;

- мускулни болки; - припадъци, кома;

- възпаление на очите, загуба на зрението;

- развитие на менингит или други мозъчни възпаления;

- тежка и постоянна диария;

- пневмония и други белодробни заболявания;

- нарушена походка, парализа;

- промени в поведението, отслабване на паметта;

- гадене, болки в корема, повръщане;

 

Как да се предпазим от заразяване със СПИН?

 

За да избегнеш заразяването, трябва да водиш безопасен сексуален живот. Внимавай с кого правиш секс и избягвай случайни сексуални контакти – орални, вагинални и анални, особено без употреба на презерватив.

 

Засега единственото предпазно средство срещу СПИН е презервативът, но дори той не дава 100% защита. Затова трябва да внимаваш с кого си лягаш и да не правиш безразборен секс.

 

Също така трябва да се избягва попадането на кръв, сперма, урина, вагинален секрет или изпражнения по лигавицата на ануса и правото черво, вагината и влагалището, пениса, устата и дори очите.

 

Заразяването със СПИН става и чрез заразени спринцовки. Затова трябва да се избягва употребата на общи игли и спринцовки при инжектиране на наркотици или други вещества.

 

Ако си правил секс без презерватив или си се излагал на друг риск от заразяване, задължително трябва да си направиш тест за СПИН.

 

За да бъдеш здрав и да не се заразиш, трябва да спазваш гореспоменатите мерки.


 


Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия