Какво не бива да ядеш, докато си в цикъл

2014-11-20 12:44:00
Какво не бива да ядеш, докато си в цикъл
Снимка: thinkstockphotos.com

По време на менструация не е без значение какво ядеш. Трябва да бъдеш внимателна с храните, които консумираш, за да може този болезнен период от месеца да мине по най-безболезнения начин. Виж кои храни задължително трябва да избягваш, за да не си създаваш излишен дискомфорт:

 

Тлъсто месо


 

Мазнините в месата са предимно наситени и могат да причинят болка и възпаление. По време на коремни спазми те са изключително вредни, защото само влошават състоянието ти и започва да те боли повече. Ако все пак не можеш да изкараш няколко дни без месо, хапни риба.

 

Сладолед


 

Със сигурност би изпитала удоволствие, докато го консумираш, но в него се съдържат млечни продукти, които имат високо съдържание на мазнини като месото и съответно сладоледът има същия ефект. Трябва да избягваш всякакви млечни продукти, докато си неразположена.

 

Преработени храни 


 

Те са предпочитани от младежите, защото не отнемат време да бъдат приготвяне и водят до бързо засищане. Хубаво е поне за няколко дни да забравиш за консервите, чипсовете, снаксовете и т.н., защото те съдържат големи количества натрий, а това води до подуване на корема. Ако искаш да хрупаш нещо, докато гледаш филм, вземи си сурови ядки.

 

Кофеин


 

Ако не можеш да си представиш утрото без чаша кафе, определено ще ти е трудно да се откажеш от него за няколко дни. Но трябва да се опиташ! Замени го с чай, например. В някои видове чай също има кофеин, но то е в доста по-малко количество и не оказва сериозно влияние на здравето. Енергийните напитки също трябва да са извън менюто ти в продължение на няколко дни.

 

Сладкиши


 

Още едно вкусно нещо, което трябва да избягваш, докато си в цикъл. Сладкишите повишават настроението, но само за кратко. След това повишават спазмите и болката, която изпитваш. Затова, ако ти се хапва нещо сладко, заложи на някакъв плод.

 

Алкохол


 

Спиртните напитки увеличават всички симптоми на ПМС и спазми, затова трябва да забравиш за него. Той действа като разредител на кръвта, което води до увеличаване потока и до дискомфорт.

 

Тестени изделия


 

Те имат високо съдържание на трансмазнини, което повишава нивото на естрогена и това може да доведе до внезапна болка в матката. Ако все пак искаш да си хапнеш нещо тестено, заложи на хляб с високо съдържание на фибри.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия