Какво трябва да знаеш за презервативите

2014-11-14 17:20:00
Какво трябва да знаеш за презервативите
Снимка: freedigitalphotos.net

Презервативът е най-популярният контрацептивен метод. Той е предпочитан сред тийнейджърите, защото няма странични реакции, евтин е и се използва лесно. Освен това презервативите са единственият контрацептив, който предпазва от болести предавани по полов път. Сега ще ви разкажем повече какво трябва да знаете за презерватива.

 

Най-честата грешка е неправилното поставяне. Разбира се, в такива моменти на никой не му се мисли за презерватива и сме леко разконцентрирани. Но е факт, че се получават грешки. Най-често хората грешат като поставят презерватива на обратно и след това го обръщат. Следваща по популярност грешка е поставянето не навреме.

 

Когато става въпрос за презервативи, размерът има значение. Повечето презервативи са „универсален“ размер и те са предвидени да стават на почти всеки мъж. Все пак те се разтягат, затова могат да станат на повечето хора. Но при някои мъже могат да са твърде големи или твърде малки. Ако презервативът не е по мярка може да се скъса или изхлузи.

 

Бебешкото олио НЕ е подходящ лубрикант. Много младежи смятат, че бебешкото олио е чудесен лубрикант, защото е мазно и безвредно. Всъщност това е голяма грешка. Латексовите презервативи могат да се увредят от лубриканти на мастна основа. Използвайте лубриканти само на водна основа, за да предпазите презерватива от скъсване.

 

Презервативите се правят само от латекс. Това не е вярно. Има хора, които са алергични към латекс и не могат да използват такива кондоми. За тях има решение, създадени са презервативи от полиуретан. Те също са ефективни срещу полово предавани болести и нежелана бременност, но са по-скъпи и имат по-неприятно усещане.

 

Използването на два презерватива едновременно не ви дава двойна сигурност. Ако искате да сте защитени, използвайте правилно един презерватив, не слагайте два един върху друг. Иначе рискувате те да се скъсат, защото шансът се увеличава.

 

При правилна употреба презервативът ви дава 98% сигурност. Но ако се сметне и човешката грешка, процентът ефективност е около 85%. Сменяйте презерватива след всеки полов контакт. Когато поставяте презерватива, се старайте да не оставяте въздух вътре. Ако имате съмнения, сменете презерватива и сложете нов.

 

Отваряйте презервативите само с ръце. Не използвайте зъби, внимавайте с бижутата. Иначе рискувате да скъсате презерватива или да го увредите. Ако видите, че има някаква „повреда“ не го използвайте.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия