Най-често задавани въпроси за Ескапел

2014-10-24 13:30:00
Най-често задавани въпроси за Ескапел

1. Възможно ли е да не ми дойде цикълът в обичайния момент?

 

След прием на ESCAPELLE менструалният цикъл обикновено не променя своя ритъм. И все пак е възможно да подрани или закъснее. Кървенето също може да бъде по-леко или по-силно от обикновено; възможно е да се появи зацапване с кръв до идването на следващия цикъл. При някои жени, след прием на „Ескапел”, цикълът може да закъснее с повече от 5 дни. Ако това се случи, обърни се към гинеколог за съвет.

 

2. С рецепта ли се купува хапчето за спешна контрацепция?

 

Не. ESCAPELLE се отпуска в аптеката без да ви е необходима рецепта.

 

3. „След приема на ESCAPELLE ми се гадеше, виеше ми се свят, цикълът ми закъсня с няколко дена, възможно ли е това се дължи на хапчето?”

 

При някои жени действително се появяват странични ефекти след прием на ESCAPELLE - гадене, главоболие, напрежение в гърдите, стомашни болки, диария, замаяност или умора. Тези симптоми обикновено са леко изразени и изчезват бързо. Някои жени могат да имат промени в цикъла, който да бъде по-лек или по-обилен. Ако цикълът ти закъснее повече от 5 дни, има вероятност да си бременна. Направи тест или се консултирай със специалист гинеколог.

 

4. „Пих ESCAPELLE 12 часа след като правих секс и забременях. Някой има ли идея дали хапчето уврежда плода?”

 

Хапчето за спешна контрацепция не действа, ако вече е настъпила бременност и няма да навреди на плода. Ако смяташ, че си бременна, консултирай се с гинеколог възможно най-бързо. Ако вече веднъж си приела ESCAPELLE след последния ти цикъл и сега разбереш, че си бременна, не приемай „Ескапел” отново.

 

5. С каква сигурност предпазва ESCAPELLE?

 

ESCAPELLE е високо ефективно хапче за спешна контрацепция, което намалява риска от нежелана бременност до 89% (95%, ако се приеме в рамките на 24 часа и 58%, ако се приеме между 49 и 72 часа след секс).

 

6. Има ли опасност след приемането на хапчето да настъпят заболявания?

 

Не. ESCAPELLE е безопасен и ефективен продукт за предпазване от нежелана бременност. При повечето жени не се наблюдават странични ефекти. При някои обаче такива все пак има - гадене, главоболие, напрежение в гърдите, стомашни болки, диария, замаяност или умора. Тези симптоми обикновено са леко изразени и изчезват бързо. Някои жени могат да имат промени в цикъла, който да бъде по-лек или по-обилен. Ако цикълът ти закъснее повече от 5 дни, има вероятност да си бременна. Ако имаш остра болка в коремната област, може да имаш извънматочна бременност и незабавно трябва да се обърнеш към специалист гинеколог. Малко вероятно е да имаш сериозни или дълготрайни странични ефекти след прием на ESCAPELLE.

 

7. Мога ли да го приемам след употреба на алкохол?

 

Метаболизмът на ESCAPELLE се ускорява при едновременен прием с индуктори на чернодробните ензими. Не е желателно да употребявате алкохол, когато сте приели хапчето. Изчакайте няколко часа.

 

8. Какво може да се случи при честа употреба?

 

ESCAPELLE не е метод за редовна контрацепция. Опитай се да го използваш рядко, само в спешни случаи, но никога не забравяй, че хапчето има много по-малко странични ефекти и носи по-малко рискове за здравето, отколкото хапчето за аборт или самият аборт. Като цяло не е добре да приемеш ESCAPELLE повече от веднъж в рамките на един менструален цикъл. Иначи биха могли да настъпят промени в цикъла. ESCAPELLE не трябва да се използва като противозачатъчно средство за редовна употреба. Твоят личен лекар или гинеколог могат да ти препоръчат противозачатъчни таблетки, които ефективно да те предпазват от нежелана бременност в дългосрочен план.

 

9. Възможно ли е две седмици след прием на хапчето да се почувстват болки в и около яйчниците?

 

След прием на ESCAPELLE да усетиш болка ниско в корема. Ако цикълът ти е закъснял повече от 5 дни, има вероятност да си бременна. Ако имаш остра болка в коремната област, може да имаш извънматочна бременност и незабавно трябва да се обърнеш към специалист гинеколог.

 

10. Мога ли да взема ESCAPELLE по време на кърмене?

 

Активната съставка на ESCAPELLE (левоноргестрел) се отделя в майчината кърма. Потенциалното излагане на кърмачето на действието на левоноргестрел може да бъде намалено, ако майката използва таблетката веднага след кърмене и избягва да кърми след приложението на ESCAPELLE в продължение на няколко часа.

 

11. Възможно ли е  ESCAPELLE да предизвика безплодие?

 

Малко вероятно е да имаш сериозни или дълготрайни странични ефекти след прием на ESCAPELLE. Най-често продължаваш с ежедневните си дейности както обикновено.

 

12. Предпазва ли ESCAPELLE от инфекции, предавани по полов път?

 

ESCAPELLE не може да те предпази от ХИВ инфекция (вирусът на СПИН) или други болести, предавани по полов път. Хапчето за спешна контрацепция може да те предпази само от нежелана бременност.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия