Храните и напитките, които трябва да избягваш по време на цикъл

2014-08-07 11:53:00
Храните и напитките, които трябва да избягваш по време на цикъл
Снимка: thinkstockphotos.com

Ако искаш да се чувстваш максимално добре по време на цикъл, трябва да внимаваш какво хапваш през този период. Има храни и напитки, които трябва да избягваш, защото те влияят неблагоприятно върху организма. Това, което приемаш по време на цикъл, влияе на типичните симптоми като подуване на корема, болезнени спазми, промени в настроение и т.н. Затова виж кои храни и напитки трябва да избягваш, за да се чувстваш добре:

 

Тлъсто месо


 

В месото се съдържа огромно количество наситени мазнини, които могат да предизвикат възпаление и болка. Те оказват най-голямо влияние на жените, които имат болезнени спазми по време на цикъл. Ако не можеш да се откажеш напълно от месото, наблегни на консумацията на риба и крехко пилешко.

 

Сладкиши


 

Обикновено, когато една жена не е в настроение, тя набляга на консумацията на сладки неща. Трябва да забравиш за няколко дни за тортите, бисквитките, вафлите и всички други изкушения, ако искаш да се чувстваш максимално добре по време на цикъл. Сладките храни и напитки влошават менструалните спазми и понижават настроението ти. Ако много ти се хапва нещо сладко, задоволи апетита си с някакъв плод.

 

Преработени храни


 

Те се приготвят бързо и са вкусни, но често причиняват дискомфорт. В тях се съдържат големи количества натрий, което може да доведе до подуване на корема и спазмите да станат още по-болезнени. Затова по-добре хапни нещо по-здравословно, като ядки, например.

 

Сладолед, сирене и сметана

Препоръчително е да не консумирате тези три неща по време на цикъл, защото в тях се съдържат мазнини и имат същите неприятни последици като тлъстото месо. Ако навън е горещо и много ти се хапва сладолед, вземи си немлечен сладолед, който е без добавена захар.

 

Кофеин

 

Приемът му може да доведе до нередовна менструация и да направи спазмите в корема още по-болезнени. Затова се постарай да не консумираш кафе поне първите няколко дни от цикъла ти. Вместо това може да пиеш чай, въпреки че в доста от тях също има кофеин, но е в по-малко количество и няма да те дразни толкова много.

 

Алкохол


 

Той влошава симптомите, води до промяна в настроението, а понякога дори до депресия. Алкохолът действа като разредител на кръвта, увеличава потока и причинява дискомфорт.

 

Тестени изделия


 

Те изглеждат вкусни и повечето от тях са такива, но е препоръчително да забравиш за тях поне за няколко дни. В тестените изделия се съдържат големи количества трансмазнини, повишаващи нивото на естрогена, което може да доведе до болка в матката. Вместо да си похапваш кексчета, палачинки, гофрети и т.н., консумирай хляб, богат на фибри.

 

За съжаление, голяма част от представителките на нежния пол изпитват дискомфорт по време на цикъл. Ако ти си една от тях, ще трябва да съобразиш менюто си за няколко дни, за да се чувстваш максимално добре, докато си неразположена.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия