В секса всичко е позволено, стига да доставя удоволствие и на двамата партньори. Повечето мъже с удоволствие биха и практикуват анален секс, но голяма част от представителките на нежния пол се притесняват и отказват да им доставят това удоволствие. И има защо. Всяко нещо си има своите плюсове и минуси. Аналният секс внася разнообразие в сексуалния живот и носи нова усещания, но в същото време не е така безопасен. Той може да не води до нежелана бременност, но крие редица други опасности.

 

Статистиката показва, че около 40% от жените са правили анален секс поне веднъж, но малък процент от тях продължават да го практикуват. Повечето дами изпитват болка по време на акта, малко са тези, на които аналният секс им доставя удоволствие.

 

Какви рискове носи аналният секс?

 

 

При ануса липсва естественото овлажняване, което предоставя вагината. Затова винаги трябва да се използва лубрикант, който да намали търкането. Сухото проникване може да доведе до неприятно протриване или разкъсване на тъканта, намираща се във вътрешността на ануса, което може да доведе до проникване на бактериите в кръвния поток. По този начин жената може да се заради с болести, предавани по полов път, включително и ХИВ.

 

Статистиката показва, че при анален секс рискът от полово предавани болести е с цели 30% по-висок в сравнение с вагиналния.

 

Човешкият папилома вирус може да доведе до образуване на анални брадавици и развитие на рак. Имайте предвид, че анусът е място, в което има наличие на много бактерии и дори партньорите да нямат полово предавани болести, те могат да получат инфекции именно заради бактериите.

 

При някои жени след анален секс се появява кървене, което може да се дължи на хемороиди, разкъсване или перфорация на дебелото черво.

 

Аналният секс не бива да се практикува редовно, защото пръстеновидният мускул, който обгражда ануса, може да се отпусне и човек да не може да задържа изпражненията си. Също така в никакъв случай не позволявайте да се редува анален с вагинален секс, без да се смени презервативът. В ануса има мнозество бактерии, които ще ви създадат сериозни здравословни проблеми, след като попаднат във влагалището.

 

Как да намалите рисковете по време на анален секс?

 

- винаги използвайте лубликант;

- винаги използвайте презерватив;

- не правете вагинален секс след анален, ако не сте сменили кондома;

- ако ви боли, прекратете акта;

- ако забележите кървене или болка след анален секс, веднага отидете на лекар;

Автор: Ралица Солакова