Когато тийнейджърите и родителите разговарят за любовта и секса ...

2014-04-28 14:03:00
Когато тийнейджърите и родителите разговарят за любовта и секса ...
Снимка: thinkstockphotos.com

Повечето тийнейджъри не поддържат приятелски взаимоотношения с родителите си, въпреки че най-ценните и искрени съвети идват именно от тях. Да, по-лесно е да говориш за гаджета и секс с приятелите си, но те знаят горе-долу толкова, колкото и ти. Затова е по-добре да разчупиш ледовете и да започнеш да задаваш въпросите, които те интересуват на своите родители, а не на приятелите си или в интернет форумите. Често се случва хората да отговарят на въпроси, чиито отговори не знаят, но не искат да си признаят. Затова не рискувайте, като слушате съвети, които може да ви навредят.

 

 

Не е лесно да отидеш при родителите си и да им съобщиш, че вече водиш сексуален живот или имаш намерение в скоро време да направиш „сефтето“ с гаджето. На повечето майки и бащи не им става приятно, когато разберат, че детето им прави секс, особено ако става въпрос за дъщеря им. Бащите трудно приемат факта, че „тяхното малко момиченце“ е пораснало, влюбва се и прави секс с момчетата, към които има сериозни чувства. Но рано или късно се стига и до този момент и е хубаво родителите да разберат за това от своите деца, а не по друг начин.

 

Не си мислете, че само вие се притеснявате да говориштена тема секс с родителите си. На тях също им е трудно да обяснят на децата си нещата, свързани с нежеланата бременност, контрацептивите, болестите, предавани по полов път и т.н. Но, ако има желание за комуникация и от двете страни, разговорът ще бъде ползотворен за тийнейджърите. Сексът носи удоволствие, но ако се практикува безотговорно, той може да доведе до сериозни здравословни проблеми и негативни емоции.

 

Сексуалният живот не е нещо лошо и затова не бива да се срамувате, че го практикувате. Разбира се, трябва да сте достатъчно пораснали за него, в противен случай няма да изживеете същите емоции и чувства и ще подложите здравето си на риск. Не се учудвайте, ако родителите ви са се разочаровали от вас, когато са разбрали, че правите секс от 12-годишни. Тази възраст не е подходяща за започване на полов живот, защото не сте узрели достатъчно, както физически, така и психически.

 

Сами преценете дали искате да говорите с двамата си родителите едновременно или предпочитате да споделяте личния си живот само с единия. Повечето момичета се чувстват по-спокойни, когато разговарят с майките си, а момчетата се чувстват по-добре, разговаряйки с бащите си.


Снимка: Dreamstime

 

Няма забранени въпроси и теми – табу! Питайте за всичко, което ви интересува! Отговорите, които ще получите от родителите си, са много по-правилни от тези, които ще ви дадат вашите приятели. Все пак те вече са минали по пътя, който ви предстои да извървите и имат богат опит както в любовта, така и в секса. Няма смисъл да използвате метода „проба – грешка“, защото е възможно да си създадете сериозни проблеми – от нежелана бременност до болести, предавани по полов път, които могат да бъдат смъртоносни или да ви създадат проблеми с плодовитостта.

 

Повечето тийнейджъри не са свикнали да разговарят свободно с родителите си, но когато започнат да го правят, ще осъзнаят колко приятни и ползотворни са тези разговори. Родителите винаги искат най-доброто за своите деца и когато дават съвети, те го правят обмислено, без да рискуват емоционалното или физическото здраве на своите наследници.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия