Когато човек е възбуден, нивото на тестостерона в организма му се повишава, което води до желание за секс. При представителките на нежния пол етапите на сексуална възбуда са четири – възбуда, „плато“, оргазъм и отпускане. Вижте кои са те:

 

Възбуда – по време на този етап кръвоносните съдове на гениталиите се разширяват и притокът на кръв към вагиналните стени се увеличава. Това води до отделяне на секрет от влагалището, който поддържа стените влажни и помага за по-лесното проникване на мъжкия полов орган. Жените, които имат проблем с естественото овлажняване, използват лубрикант по време на секс, за да избегнат болезненото търкане и дискомфорта по време и след полов контакт.

 

 

След като жената се е овлажнила, постепенно нейните външни полови органи се уголемяват. Те стават тъмно червени, а големите срамни устни се удължават, стават по-тънки и се разтварят. Малките срамни устни също се уголемяват. Клиторът нараства и става силно чувствителен. Влагалището се удължава между 7 и 10 сантиметра и маточната шийка са отдалечава по-надълбоко. Матката се повдига към таза и заема вертикална позиция. Пулсът на жената се учестява, кръвното се повишава и дишането става тежко.

 

„Плато“ - по време на този етап гърдите наедряват с 25%. Ареолите нарастват заради притока на кръв и вече не изглеждат толкова изпъкнали. Вагината се е напълнила с още кръв и е по-обемна, плътна и тясна. Тъканите и мускулите на входа на влагалището образуват оргазмена маншета, която осигурява ритмично свиване на мускулите по време на оргазма и плътно „захваща“ мъжкия полов орган. В този момент жените изпитват огромно удоволствие, което им е достатъчно, дори да не стигнат до оргазъм.

 

Колкото по-близко е до достигане на оргазъм, толкова повече клиторът на жената се „прибира“. Бартолиновите жлези продължават да отделят секрет. По време на този етап представителките на нежния пол имат нужда от непрекъснато стимулиране, за да успеят да достигнат до оргазъм. Когато мъжът спре да доставя удоволствие на партньорката си или удължи фазата прекалено много време, жената не може да достигне до кулминацията, колкото и да се старае той след това.

 

Оргазъм – голяма част от жените не достигат до оргазъм всеки път. Това обаче не означава, че не им е приятно през останалото време. Напротив!

 

Снимка: Dreamstime

 

Оргазмът е интензивно освобождаване на напрежението, което се постига от етапите на половия акт преди това. Влагалищните мускули се свиват ритмично на 0.8 секунди, матката също има контракции. За да достигне до следващ оргазъм, жената трябва да премине през етапите отново.

 

Отпускане – след като оргазмът е преминал, дишането и пулсът постепенно се нормализират. За няколко секунди клиторът се връща към нормалното си състояние. На влагалището са му нужни няколко минути, за да възвърне обичайни си размер. Най-бавно се свиват големите срамни устни и поради тази причина жените не обичат да бъдат докосвани в областта на гениталиите, след като са получили оргазъм, защото това им причинява болка.

Автор: Ралица Солакова