За добро или за лошо Facebook съществува. Социалната мрежа е станала част от живота ни и малцина са тези, които все още не са част от нея. Идеята на Facebook е била хората да поддържат връзка със своите съученици, приятели и познати, които виждат рядко поради различни причини. С течение на времето обаче социалната мрежа се превърна във втори дом на голяма част от потребителите, които не само поддържат контакт с познатите си, но и си намират нови приятели и половинки.

 

Какво се случва в днешно време?

 

Двама души се откриват /може и чрез Facebook, може и по-старомодния начин чрез запознанство очи в очи/ и се сприятеляват. Вместо обаче да започнат да излизат и да се опознават, те решават, че първо ще се опознаят online и индиректно. Как става това? Започва голямото следене. Влюбените проверяват какво прави другия, какво си поства, какво like-ва и т.н. Чатът замества срещите и опознаването става в интернет пространството, а не на живо, както би следвало да се случи.

 

 

След като двама души решат да бъдат заедно, рано или късно те го обявяват във Facebook. Някои си качват общи снимки, на които се вижда, че са заедно, а други променят relationship статуса си. Често връзката е от известно време, но не е обявена в социалната мрежа. Когато това стане повечето хора like-ват и коментират, защото се радват, че приятелят/приятелката им си има ново гадже и е щастлив/а. Или поне така искат да изглежда.

 

Връзката вече е обявена официално във Facebook. И тя вече е на ново ниво, поне в социалната мрежа. Влюбените започват да засипват стените си с мили картинки, съобщения, песнички и т.н. Всичко, разбира се, е на тема любов. Двамата са толкова активни във Facebook, че приятелите им започват да се чудят дали се виждат и прекарват ли някакво време заедно навън, в реалния свят. Те обаче не смеят да питат и запазват въпросите за себе си, за да не подразнят влюбените.

 

Друго модерно нещо при момчетата и момичетата, които отскоро са обвързани, са песните. Повечето певци залагат на любовни парчета, които бързо се харесват на широката аудитория. Така че не е трудно да поздравиш гаджето си с песен, която ти допада. Едно е обаче да го правиш от време на време и с повод, друго е да го правиш ежедневно. Много е досадно всеки ден да гледаш как някой от приятелите ти поздравява половинката си с линк към песен и многоточие отзад, някаква емотиконка или цитат от парчето. Ако наистина имаш нужда да пращаш песни на гаджето си, прави го на лични съобщения, не е нужно всички да виждат колко влюбен/а и музикалeн/на си.

 

При повечето двойки рано или късно се стига до раздяла. И Facebook се превръща в арена на битките. Стената на наранения от двойката се изпълва със снимки, песни и постове, които са насочени към бившия/бившата. Понякога се стига и до директни сблъсъци. Relationship статуса отново се променя. Този, който е решил да прекрати връзката бърза веднага да го съобщи. Ако не е сигурен относно решението си или иска да манипулира бившето си гадже променя статуса си на "It's complicated" или просто го скрива, за да не знаят хората дали е обвързан или не. Това е доста гаден ход, защото влюбеният все още таи надежда, че нещата може да се оправят и след като премине през периода на „омразата“, започва отново да засипва бившето си гадже с картинки, песнички и т.н.

 

Приятелите на двойката, която се е разделила, не са щастливи, че се е стигнало до това, но поне могат да си отдъхнат. Стените им вече няма да са пълни с картинки, сърчица и любовни песни, които доскоро влюбените са си поствали. Не, че не може човек да ограничи някого, но на повечето хора не им се занимава да го правят и преживяват връзките на околните от началото до края.

 

Снимка: Dreamstime

 

Социалната мрежа Facebook не е лошо място и е изключително полезна, стига да знаем как да я ползваме. Не е нужно да парадирате с щастието си. Ако сте наистина щастливи и влюбени, показвайте и доказвайте чувствата си единствено на половинката си. Околните не се интересуват от вас /колкото и грубо да звучи!/. Тези, на които наистина им пука какво става с вас и с живота ви, ще намерят време да ви звъннат и да се видите, за да поговорите. Повечето ви Facebook приятели са просто сеирджии, които неволно стават свидетели на живота ви, понеже вие не пропускате да споделяте всичко – от това, че имате ниска оценка в училище до това, че са разбили сърцето ви. Запазете чувствата и емоциите си за истинските приятели, с които прекарвате свободното си време. Не се разкривайте пред познатите си. За съжаление, често се случва човек да бъде урочасан. Да, може да ви звучи странно и глупаво, но е истина. Малцина са тези, които наистина се радват на щастието на своите приятели. Повечето съзнателно или не завиждат. А енергията е велико нещо. Когато много хора завиждат на някого, то рано или късно нещата се прецакват. Не рискувайте да загубите щастието си, само защото искате да покажете на света, че най-накрая и вие сте щастливи. Нека мине време, нека връзката ви стане сериозна и чак тогава покажете на своите Facebook приятели и познати, че имате човек до себе си, на когото държите. Но просто го покажете – със снимка или с промяна на relationship статуса. Не е нужно да си правите общ профил или албум, озаглавен „Моята любов“, „Момчето/момичето, без което не мога“ или нещо подобно. Бъдете егоисти, запазете щастието за себе си!

Автор: Ралица Солакова