Какво не знаеш за метросексуалните мъже?

2014-01-20 18:30:00
Какво не знаеш за метросексуалните мъже?
Снимка: freedigitalphotos.net

Терминът „метросексуален" е въведен през 1994 г. от английския журналист Марк Симпсън. Той е направил компилация от две думи: Metropolitain и sexual. Преводът на първата е „столичен, градски", а втората е повече от ясна. Метросексуалните не просто се обличат в бутици, а и са неразделна част от козметичните салони - правят си маникюр и педикюр, скубят си веждите, понякога носят лек макияж, обезкосмяват се.

 

Набола брада, дънки, видели далеч по-добри времена, тениска, плачеща за контейнера пред блока и поглед на непукист, който се е извисил над образа си в огледалото - доскоро този имидж се беше лепнал като гербова марка за понятието "истински мъж", Което означаваше само едно, а именно, че суетата заема място в живота на силния пол. Злите езици обаче, подкрепени от статистиката, отдавна твърдят, че наследниците на Адам много по-често се застояват пред огледалото, отколкото са склонни да си признаят. Дори гореописаният външен вид е точно премерен и изчислен, а на случайността са оставени минимални шансове.

 

Метросексуалните мъже преди отнели изконното право на нежния пол да пребивава преимуществено пред огледалото, бяха залети с кофи презрение. Поне от по-непросветената и държаща на архаичните нрави общественост. Подозренията за гей забежки бързо бяха опровергани. В крайна сметка сексуалността на извадените като от корица на списание мъже влезе и в официалното им наименование - метросексуални.

 

 

Според Симпсън, жените се докопаха до правото да приличат на мъже и те не им останаха длъжни. Метросексуалният мъж като правило е градски жител, който не скрива и не се стеснява да подчертава чувствителността си и не се стреми да показва своята мъжественост, отричайки традиционно женските черти на характера си. За него се пускат нови серии мъжка козметика той се занимава с йога, храни се здравословно, носи украшения, обича да ходи на опера и театър, както и по луксозните магазини. Суетата е била присъща на много млади мъже още през XIX век като нещо интересно, предизвикателно, което ги е отличавало от другите, най-вече от техните почтени бащи с остарели възгледи.

 

 

Ако жените и тийнейджърите отдавна попаднаха в мрежата на пазарната икономика, то мъжете доскоро удържаха позициите си. Традицията повеляваше те да работят, а жените да харчат. Метросексуалните мъже разчупиха този социален калъп, като се превърнаха в просветени и активни потребители.

 

През последните сто години на мода беше типичният мъж - мачото. Всички отклонения от този образ се смятаха за ненормални и неморални. Изведнъж се оказа, че все повече млади хора не искат да се лишат от удоволствието да се облекат модерно, елегантно, а и да посещават козметичните салони.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия