Какво трябва да знаеш за секса, преди да изгубиш девствеността си?

2013-12-31 17:40:00
Какво трябва да знаеш за секса, преди да изгубиш девствеността си?
Снимка: freedigitalphotos.net

Безспорно, най-вълнуващата и коментирана тема в тийнейджърска възраст, е сексът. Не е нужно да водиш полов живот за да се интересуваш и да искаш да имаш сексуална култура. Напротив, даже е необходимо. Преди да започнеш да правиш секс, трябва да знаеш някои неща. Не всички тийнейджъри се чувстват добре, когато говорят с родителите си на тази тема, а и не всички родители успяват да създадат сексуална култура у детето си, защото имат по-остарели разбирания.

 

Сексът не е лошо нещо. Понякога ни насаждат, че сексът е лошо нещо не трябва да се прави. Това е погрешно. Сексът е нещо естествено и нормално, но трябва да си отговорен/на и да имаш необходимата сексуална култура. Ако се чувстваш готов/а за тази стъпка и си срещнал/а подходящия човек, тогава вече трябва да мислиш дали да правиш секс.

 

Спонтанно? Филмите и модерната култура понякога насаждат грешни впечатления у младежите, които мислят, че сексът е абсолютно спонтанно действие и безразборните сексуални контакти са нещо нормално. Истината е, че не е така. Ако правиш безразборен секс можеш да пострадаш както физически, така и емоционално. Сексът е резултат от чувства и продължителни отношения между партньорите.

 

 

Контрацепция. Това е едно от най-важните неща за секса, които трябва да знаеш. Има много методи за предпазване от нежелана бременност и болести, които могат да спасят живота. Трябва да знаеш какво е презерватив, как се поставя и защо е необходимо да използваш кондоми. Полово-предаваните болести могат да са опасни за живота и здравето, единствения начин да се предпазиш от ХИВ/СПИН е да използваш презерватив.

 

Нежеланата бременност също е опасност, когато правиш секс. Според статистически данни, в България 41 на 100 от абортите са направени от момичета на възраст между 15 и 19 години. Тази статистика сочи, че масово младите хора не се предпазват, когато правят секс. Затова преди да правиш секс, знай, че той е отговорност.

 

Кога можеш да започнеш да водиш полов живот? Понякога младежите започват да правят секс преди да са готови. Едни биват притиснати от партньорите си, други се чувстват „изостанали", защото всичките им приятели са изгубили вече девствеността си.

 

Трябва да знаеш, че няма да си спечелиш уважението на истинските си приятели ако започнеш да правиш секс, само защото и те вече го правят. Това е личен избор и не може да бъде „мода". Знай, че сам/а трябва да решиш кога си готов/а и дали си сигурен/на, че го искаш.

 

Същото важи и за натиска от партньора. Най-често това се случва при момичетата, които се чувстват притиснати от приятеля си да имат сексуални контакти. Не допускай това да се случи. Сексът между двама души се прави по желание и на двамата, а не само защото те е страх, че ще бъдеш зарязан/а.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия