Здравословните проблеми са последното нещо, за което мисли един млад човек. Често пъти не оценяваме здравето си, защото не се замисляме колко е неприятно да имаме някакъв проблем, дори да е една лека инфекция.

 

Проблемът е, че младите хора понякога не са запознати с болестите, предавани по полов път и не знаят как да се предпазват. Важно е да си информиран/а и да цениш здравето си. Понякога една не толкова сериозна болест може да има усложнения и да доведе до стерилитет, например. Затова ако водиш полов живот трябва да се предпазваш и да посещаваш редовно специалист.

 

Има различни видове болести, които можеш да хванеш по полов път. Най-често срещаните са HPV (човешки папилома вирус), хламидии, гонорея, сифилис, херпес и вирусът на ХИВ. Някои от тези заболявания причиняват по-малки смущения като сърбеж, парене при уриниране и неприятно течение, но други могат да са опасни и да причинят рак, безплодие, а сифилисът ако не се лекува може да причини неврологични проблеми и дори смърт.

 

Предпазване. Винаги използвай презерватив. Особено, когато нямаш сериозна и моногамна връзка. Ако нямаш постоянен партньор не си позволявай да правиш секс без кондом, това може да ти спаси много главоболия. Дори да си в сериозна връзка, не е препоръчително да правиш секс с гаджето си без презерватив, ако не сте се изследвали преди това. Някои болести нямат симптоми или имат инкубационен период, в който не се проявяват.

 

 

Презервативът е важен и когато става въпрос за нежелана бременност, дори да си в сериозна връзка, ако не се предпазвате с орални контрацептиви или друг метод, ползвай кондом. Презервативът е най-лесният и безвреден начин за предпазване от повечето заболявания и няма странични ефекти.

 

Сексуални партньори. Не се отдавай на безразборни сексуални контакти. Без значение от какъв пол си, запомни, че здравето ти е на първо място. С колкото повече партньори имаш сексуални контакти, толкова по-голям е шансът да се заразиш с някоя болест. Особено когато става въпрос за честа смяна на партньорите, това говори, че най-вероятно не ги познаваш добре и не се знае дали нямат някоя болест.

 

Не се доверявай лесно, защото после може да съжаляваш. Знай, че има болести, които се предават дори с презерватив. Пример за това е ЧПВ, вирус, който се предава при допир на кожата и лигавицата на партньорите, което значи, че дори да не се осъществи сексуален акт, можеш да се заразиш. Този вирус има няколко щама, по-леките се лекуват успешно, но процесът е дълъг и мъчителен, а по-тежките причиняват рак на шийката на матката.

 

Изследване. То е важно и за двата пола. Особено при мъжете някои инфекции нямат симптоми и те могат да заразят партньорките си без да знаят. А момичетата, които водят полов живот трябва да посещават гинеколог поне един път годишно, дори да нямат оплаквания. Ако имаш и най-малки съмнения, че ти има нещо или усетиш промяна или дискомфорт, не се колебай да отидеш на лекар.

 

Ако разбереш, че имаш здравословен проблем, кажи на гаджето ти или на хората, с които си правил/а секс през последните месеци. Това е важно, защото те също може да са заразени. Ако имаш сериозен партньор, поговорете, не се обвинявайте от къде е дошла инфекцията, а се лекувайте и двамата.

Автор: Nadejda Atanasova