Със сигурност ти се е случвало да приемеш да излезеш с някого и няколко часа по-късно да съжаляваш за това. Какво да правиш сега? Да отидеш ли насила, само защото си обещал/а или да си измислиш уважителна причина, която да те измъкне? Със сигурност предпочиташ второто и в това няма нищо лошо. Все пак на никой от двамата няма да ви е приятно, когато ти си кисел/а и нямаш настроение за тази среща. Въпросът е, че причината ти наистина трябва да бъде уважителна /макар и да не е реална/, за да не обидиш човека отсреща.

 

Изникнал ти е ангажимент – това определено е едно от най-изтърканите оправдания, но въпреки това все още върши работа. Кажи, че наистина имаш желание тази среща да се проведе, но точно този ден имаш да вършиш нещо, което е важно за теб и не търпи отлагане.

 

 

Трябва да помогнеш на някого – в никакъв случай не си измисляй смъртта на някого, защото може да предизвикаш съдбата. По-добре си измисли нещо друго. Например, че най-добрата ти приятелка се е разделила с дългогодишното си гадже и има нужда от моралната ти подкрепа. Или пък, че брат ти те е помолил да гледаш детето му. Или пък каквото друго подходящо нещо се сетиш. Важното е да не прекаляваш и да изглеждаш като човек, който винаги е готов да помогне.

 

Не се чувстваш добре – никой няма право да ти се сърди, ако не искаш да излезеш, защото не се чувстваш добре или пък нямаш настроение. Затова му/й кажи, че срещата ви се отменя, понеже си се разболял/а. Хубаво е наистина да не излизаш от вас тази вечер, за да не се засечете някъде случайно и да се получи неловка ситуация. Покани приятели у вас или остани сам/а и си пусни някой готин филм.

 

Имаш си гадже – това определено ще го/я ядоса, но поне ще разбере, че държиш на половинката си и не си от хората, които имат човек до себе си, но в същото време ходят на срещи с други.

 

Нямаш желание да отидеш на тази среща – няма нищо по-хубаво от истината, дори когато е болезнена. Кажи му/й директно, че не ти се излиза с него/нея точно сега. Може да му/й кажеш, че все още преживяваш бившето си гадже, че не си готов/а за нова връзка, че нямаш интерес към него/нея и т.н. Кажи му истината, без значение каква е тя. Всеки заслужава околните да бъдат честни с него.

Автор: Ралица Солакова