Отличничките в училище са по-ревниви

2013-07-10 14:00:00
Отличничките в училище са по-ревниви
Снимка: sxc.hu

Отличничките в училище и в университета са по-ревниви в сравнение със съученичките/колежките им, които изкарват по-ниски оценки, сочат резултатите от любопитно проучване на специалисти от колежа Roanoke в американския щат Вирджиния.

 

Изследователите провели експеримент с участието на десетки млади студенти както от мъжки, така и от женски пол. Всички те били поставяни в хипотетична ситуация във Facebook, в която представител на срещуположния пол публикува закачливо съобщение на стената на приятеля/приятелката им, гласящо: „Хей, какво ще правиш по-късно?”. В част от случаите коментарът бил придружен от усмивка/намигане, а в другите – не. След това участниците трябвало да кажат какви чувства и емоции предизвикват тези съобщения у тях.

 

 

Оказало се, че като цяло жените проявяват по-голяма Facebook ревност, отколкото мъжете. При тях също така няма значение дали закачливото съобщение е придружено от усмивка/намигане или пък не – във всички случаи те изпитват силно раздразнение. За разлика от дамите, представителите на силния пол се впечатляват много повече, когато коментарът на стената на половинката им в социалната мрежа е придружен от емотиконка.

 

Най-интересно обаче станало, когато изследователите решили да сравнят силата на ревността, която участниците в експеримента проявяват, и техните оценки в университета. Оказало се, че зависимост между тези две променливи наистина съществува, при това ясно отчетлива. Колкото по-висок успех имали студентките, толкова по-ревниви били те, и обратното.

 

Специалистите са на мнението, че наблюдаваното явление може да се дължи на естествената склонност на отличничките да държат всичко под контрол. Повечето от тях са перфекционистки във всяко едно отношение и за нищо на света не биха допуснали раздори във връзката си.

 

Резултатите от проучването също така показали, че за жените по-опасна е емоционалната изневяра, докато за мъжете – физическата. Ето защо представителите на силния пол изпитват най-голяма ревност, когато съобщението на стената на приятелката им е придружено от емотиконка – те възприемат усмивката/намигането като откровен флирт и покана за секс.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия