Какво се случва с тялото ни, когато се възбудим?

2012-11-30 09:31:00
Какво се случва с тялото ни, когато се възбудим?
Снимка: Dreamstime

Преди и по време на сексуалния акт в организма на мъжа и жената настъпват специфични физиологични промени, които, освен че позволяват започването и поддържането на акта, имат и по-дългосрочно значение за цялостния емоционален и здравен статус. Днес е категорично доказано първостепенното значение на пълноценния полов живот за психическото равновесие и здраве на индивида.

 

Какви промени настъпват в тялото и мозъка и как те ни правят здрави и щастливи?

 

При жените сексуалното възбуждане започва с повишаване на вагиналната лубрикация, удължаване на вагината и усилено кръвонапълване на външните полови органи. Усиленото възбуждане води до уголемяване на клитора и зачервяване на кожата около половите органи. Промените във вътрешните органи, освен добре известното ускоряване на пулса и повишаването на кръвното налягане, включват и промяна на формата на вагината и положението на матката в таза. Повишава се и кръвонапълването в гърдите, сетивността им, особено на зърната.

 

 

И при двата пола настъпва разширяване на зениците.

 

С възрастта настъпват физиологични промени, които правят сексуалното възбуждане по-бавно и трудно, но постигането на оргазъм – по-лесно. С напредване на възрастта, либидото и естествената лубрикация се понижават, маточната мускулатура отслабва, което води до по-бавното достигане на оргазъм и по-бързото му отминаване. Това се отдава на понижаващите се естрогенови нива, докато по-честото получаване на оргазми и множествени оргазми е по-скоро резултат от опита, а не физиологията.

 

Всичко това обаче става под контрола на централната нервна система. Прецизни измервания на електрическата активност на мозъка показват, че по време на сексуално възбуждане, се активират зони от мозъка, наречени бадемовидни тела. Установено е, че като част от лимбичната система, те участват в обработването на паметта и емоциите. Лимбичната система е свързвана с психическите аспекти на физиологичните функции. Това до някъде обяснява връзката между секса и емоциите и психическото състояние, но не и в големи подробности – установено е, че двете са свързани, но не и по какъв начин. Очаква се в бъдеще напредъкът в неврологията да хвърли повече светлина по този въпрос.

 

При мъжете промените по време на сексуално възбуждане са ръководени от същите зони в мозъка, както и при жените. Промените са до голяма степен аналогични на тези при жената – кръвонапълване на външните полови органи и съкращаване на тазовите мускули.

 

Характерно за възбудата при мъже обаче, е по-силното активиране на хипоталамуса и бадемовидните ядра от визуални стимули, което показва, че при мъжете и жените има известни разлики във функционирането на тези структури. Това може би донякъде обяснява защо при мъжете е по-честа възбудата по време на сън.

 

Също така, интересно за мъжкия оргазъм е, че е последван от усилено освобождаване на окситоцин и пролактин, за които се счита че създават усещането за отпуснатост и задоволство след секс при мъжа. Това е много особено, тъй като окситоцинът е хормон, който стимулира родовите контракции на матката, а пролактинът стимулира кърменето. За тях са установени и важни психоактивни ефекти. На първо място, това е активирането на майчинския инстинкт у родилката, най-вече от страна на окситоцина. Оказва се, че те имат значение за поведението и на мъжете. Смята се, че окситоцинът стимулира привързването на мъжа към партньорката му.

 

Снимка: Dreamstime

 

Възможно е тези хормони да са натоварени от еволюцията с много по-големи функции от чисто физиологичните. Може би нашите познания и разбирания за тях са непълни. Окситоцинът може да се окаже не просто „хормон на бременността“, както е наричан често, а хормон, способстващ запазването и продължаването на целия вид чрез стимулиране на привързването на майката към детето и на мъжа към жената.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия