Получавали ли сте нетипични оргазми?

2012-10-18 17:19:00
Получавали ли сте нетипични оргазми?
Снимка: Dreamstime

Въпреки че повечето от нас биха желали да имат повече оргазми, съществуват определени социални норми (а и закони), поради които е благоразумно да получаваме оргазъм само на определени места и моменти. Неочакваните, или както ги наричат специалистите – атипичните оргазми, са оргазми настъпващи на неочаквано място и в неочакван момент, без наличието на сексуална стимулация. С понятието се означават следните явления:

 

Спонтанни оргазми

В клиничната литература с него се описва рядък страничен ефект на широко използвана група антидепресанти – т.нар. селективни инхибитори на обратното захващане на серотонинa. Прилагането им може да доведе до спонтанни оргазми без сексуална стимулация или след като половият акт е завършил. Били са докладвани случаи по време на употребата на флуоксетин, пароксетин, циталопрам и бупропион (който не принадлежи към същата група като останалите три). Мъже, приемали антидепресантите, описват спонтанните оргазми на работното или обществено място като силно нежелателни и неудобни, тъй като са свързани и с еякулация. От наличния до момента клиничен опит може да се заключи, че те са рядък нежелан ефект, който започва до няколко седмици след началото на терапията и отшумява бързо след прекратяването й.

 

 

Оргазми при кърмене

В проучване, проведено през 2000 г., 40,5% от участничките заявяват, че са изпитвали сексуална възбуда по време на кърмене, а 16,7% заявяват, че често изпитват възбуда при кърмене. Много жени се чувстват засрамени от това, но това е, разбира се, поради непознаването на физиологията на процеса. Възбуждането се дължи на хормона окситоцин. Окситоцинът стимулира отделяно на мляко от гърдата, докато собственото му освобождаване се стимулира от дразненето на зърната. Установено е, също така, че окситоцинът предизвиква контракции на матката по време на раждане и оргазъм и предизвиква усещането за отпускане и задоволство след оргазъм.

 

Оргазми при травми на гръбначния стълб

До неотдавна клиницистите бяха категорични, че токова нещо е невъзможно при хора с тежки гръбначномозъчни травми. Анекдотичните съобщения бяха пренебрегвани или класифицирани като „фантомни“ оргазми, т.е. нещо дължащосе на увредени нервни пътища, както е при фантомната болка – болката от липсващ (ампутиран) крайник. Едва в средата на деветдесетте години, лабораторни изследвания потвърдиха „невероятното“ – хора с гръбначномозъчни увреждания наистина могат да изпитват сексуално удоволствие. Според едно проучване, 52% от жените с такива травми са изпитвали оргазъм. Изследователите обясняват това с наличието на алтернативен нервен път от шийката на матката до кората на главния мозък, напълно заобикалящ гръбначния канал.

 

Оргазъм при нервна стимулация

През 1998 г. д-р Стюарт Малой открива, че вкарването на електроди близо до гръбначния стълб, стимулиращи нервите в него (техниката се използва за лечение на силна хронична болка), има неочакван страничен ефект – предизвиква оргазъм у пациентките. В момента той разработва устройство, специално създадено да стимулира оргазми при хора с различни сексуални дисфункции. В първата си публикация по въпроса, той твърди, че 10 от 11-те участника, неспособни да получават оргазми в миналото, успяват да ги достигнат с помощта на устройството.

 

За окончателното потвърждаване или отхвърляне на приложимостта на откритието му, обаче, са необходими много по-големи клинични изпитвания от досега описаните. Само по себе си, обаче, това подсказва за наличието на допълнителни, все още неизучени, начини за достигане на оргазъм и още веднъж демонстрира сложността на човешката физиология и непълнотата на познанията ни за нея.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия