Сред тийнейджърите са много популярни така наречените „смучки“. Те се получават, когато се засмуче силно кожата. Тя посинява заради прекъсването на кръвоносните съдове и синината седи така известно време. Някои хора обичат да правят смучки, като леко захапват кожата. Може би получават вдъхновението от поредицата „Здрач“, а може би им идва отвътре.

 

Не правете смучки на гаджето си, ако то не иска. Все пак не на всеки му е приятно да се разхожда със синка по врата. Някои хора смятат смучките за унизителни, сякаш за белязани, за да виждат другите, че си имат гадже. Примирете се, ако сте любител/ка на смучките, а приятеля/ката ви не си пада по тези неща.

 

Вече имате смучка и се чудите след колко време ще изчезне. Това зависи от нейната големина и колко е дълбока, т.е колко време са ви правили смучка. Колкото по-голяма и тъмна е, толкова повече време ще ви седи.

 

 

За съжаление, до този момент не е измислено мазило, премахващо смучките. Те са синини, които отшумяват с времето. Но има няколко начина, които ще им помогнат да изчезнат по-бързо. Веднага, след като ви направят смучка, сложете лед на мястото и постойте така 15 минути. Правете си тези компреси няколко часа, като седите по 15 минути с лед, увит в кърпа. По този начин отокът ще намалее значително и смучката ще се махне за по-кратък период от време. Другото, което ще ви помогне, е увеличаване консумация на плодове и зеленчуци. Така ще хидратирате тялото си и то ще се справи по-бързо със смучката. Третият начин е с лъжица. Взимате една и търкате леко, докато мястото се затопли. След това взимате скилидка чесън, срязана на две, и търкайте мястото, преди да е изстинало. На другия ден смучката ще е значително заличена.

 

Родителите надали ще са очаровани от факта, че имаш смучка. Затова по-добре я скрий, за да не се стига до излишни разговори, които няма да са приятни за никого. Ако времето не е прекалено топло, най-лесният вариант да скриете смучката е, като си облечете поло, покриващо врата ви. Другият вариант е да си сложите шалче, въпреки че ще будите подозрение, ако навън е 25+ градуса. Ако все пак не искате хората да ви виждат със смучки, кажете на гаджето си или го помолете да ви прави на места, които не са толкова видими.

 

Смучките естетически не са издържани, но поне не са опасни за здравето. Но, ако забележите, че гаджето ви има херпес на устата, откажете както смучките, така и другите видове целувки, защото е тази инфекция се предава изключително лесно.

 

Вижте две видеа, в които показват как да скриете смучките си:

 

 

Автор: Ралица Солакова