Как и защо трябва да говорите с родителите си за секс?

2012-04-09 16:02:00
Как и защо трябва да говорите с родителите си за секс?
Родителите могат да дават ценни съвети. Снимка: sxc.hu

Всеки тийнейджър се притеснява да говори със своите родители относно сексуалния живот, който води. Но проучванията показват, че младежите, които споделят със своите родители и искат съвети от тях, взимат по-правилни решения относно интимните си партньори, предпазните средства, които ползват и т.н. Наистина тази тема е трудна за обсъждане с родителите, но няма други хора, които ще ви дадат толкова правилни съвети. Все пак те са минали по този път и са се вълнували от същите неща, от които се вълнувате вие в момента.

 

Понякога родителите са тези, които повдигат темата за секса. Те искат да са сигурни, че детето им има сексуално образование и няма да тръгне да прави секс, без да знае рисковете.

 

 

Въпреки че баща и дъщеря имат силна връзка, в такива моменти момичето има нужда от майка си, а момчето от баща си. Затова е по-добре да обсъждате тези теми с родителя, с когото ще ви е по-лесно и приятно да говорите.

 

Бъдете директни и питайте за нещата, които наистина ви вълнуват. Изслушвайте майка си/баща си и когато нещо не ви е ясно или имате друго мнение по въпроса – кажете. Все пак става дума за вашия сексуален живот и трябва да сте напълно наясно с нещата. Не се притеснявайте да питате. Напротив, родителите ви ще се радват, че проявявате интерес и не се срамувате да искате съвети и информация от тях.

 

Задавайте въпроси, но пазете някои неща за себе си. Хубаво е да може да говориш с родителите си за секс, но все пак има от личния ти живот, които трябва да си останат лични. Майка ти и баща ти искат да поговорите, но не искат да знаят прекалено много детайли от интимния ти живот.

 

Не си мислете, че само вие се чувствате неловко по време на такива разговори. И на вашите родители им е трудно, но те знаят, че е хубаво да научите важните неща от тях. В интернет има много погрешна информация, затова не се доверявайте на всичко, което прочетете.

 

Има родители, които не са готови да говорят с децата си по тази тема. Вие имате желание, но те твърдо отказват. Е, по-добре ги оставете на мира и си намерете друг източник на информация, която ще е готов да ви помогне, когато имате нужда.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия