Любовта и приятелството са едни от най-трудните за разгадаване човешки взаимоотношения. Любовта е силна емоция, която е в състояние да разтърси всекиго, да промени неговия живот и гледните му точки.

 

Медиите знаят, че тези теми вълнуват както мъжете, така и жените. Именно заради това се случва те често да злоупотребяват с тях. В предаванията, в списанието и в сайтовете има много статии, свързани с любовта, връзките, взаимоотношенията и т.н. За съжаление, повечето пъти тези материали показват нещата едностранно, често от лошата им страна. Така начинът на мислене на хората се променя. Нормално е, когато човек навсякъде чете за изневери, раздели и т.н. да си помисли, че това е нещо почти „нормално“ и шансът да не го застигне е минимален. А всъщност нещата не седят точно така.

 

Вижте кои са десетте най-разпространени митове и защо всъщност са такива:

 

Подминавайте проблемите, за да избегнете излишни скандали – голяма част от двойките предпочитат да игнорират проблемите си, отколкото да седнат, да поговорят и да ги разрешат. Не прикривайте чувствата си и не се примирявайте с неща, които не ви допадат. Всъщност подминаването на проблемите е голяма грешка, която в повечето пъти води до край на връзката. По-добре намерете начин да поговорите спокойно, нека всеки изложи гледната си точка и потърсете компромисен вариант, която да задоволява и двама ви. Когато човек живее с неща, които го дразнят, той е постоянно изнервен, а това се отразява на психиката му. Не таете негативизъм в себе си, за да не вредите на здравето си.

 

Семейната психология не дава резултати – повечето хора си мислят, че това е така, заради комедийните филми. В тях често има сцени на двойки, които посещават семеен терапевт и вместо да разрешат проблемите си, те се замерят с възглавници, карат се, докато консултантът гледа безпомощно отстрани. Е, в реалния живот ситуацията не е такава. Да, вие със сигурност нямате нужда от такава намеса, но след време, ако ви се наложи, потърсете помощ, тя може да спаси брака ви.

 

 

Противоположностите се привличат – един от най-разпространените грешни митове е, че мъжете и жените, които не си приличат, са подходящи един за друг. Тези връзки имат силно начало, защото всеки е интересен на другия, но се разпадат значително бързо. За да може двама души да са заедно, да създадат семейство и да остареят един до друг, то те трябва да имат общи възгледи и да гледат на нещата, ако не по същия начин, то поне по подобен. Така че не си мислете, че имате шанс с човек, който изобщо не се доближава до вашата същност.

 

Родителите са нещастни, когато бъдат напуснати от техните деца – всъщност това не е така. Да, особено в България, родителите са свикнали да гледат децата си до 20-25-30-годишна възраст и им е по-трудно после да се разделят с тях. Но от друга страна, родителите, които живеят с децата си, правят значително по-малко секс, отколкото тези, които вече живеят сами. А това определено е добра новина, нали?

 

50% от браковете завършват с развод – всъщност тази статистиката е силно преувеличена. Браковете са значително повече от разводите, отделно в днешно време има много двойки, които не узаконяват връзката си, но живеят заедно на семейни начела. Те не са включени в тази статистика, а това манипулира резултатите. Не си мислете, че шансът да се разведете с вашия партньор е 50:50, ако имате нормални човешки взаимоотношения, но вие ще бъдете заедно до края на дните си.

 

Възрастните хора нямат интимни взаимоотношения – така си мислят младежите, защото им е гадно, когато си представят своите родители или баба си и дядо си (стига наистина да не са прекалено възрастни) в леглото. Затова те приемат факта, че при тях сексът е минало. Всъщност истината е друга. Изследване, обхванало над 3 000 мъже и жени между 75 и 85-годишна възраст, показва, че 33% от представителите на силния пол и 17% от дамите все още правят секс с партньора си.

 

Хомосексуалистите изневеряват повече от хетеросексуалните – има мит, че гейовете не могат да бъдат верни, особено мъжете. Всъщност това не е така, хомосексуалистите не вярват в „отворените взаимоотношения“. Те предпочитат да бъда с човека, когото обичат, а не постоянно да сменят партньора си. Всъщност връзките при гейовете доста приличат на тези при хетеросексуалните мъже и жени.

 

Една двойка трябва да живее заедно известно време преди сватбата – това не е гаранция, че след това бракът им ще просъществува дълго време. Напълно възможно е, да решите да минете под венчилото, само защото дълго време живеете заедно, а не защото наистина го искате. Ако решите да живеете под един покрив, по-добре да сте взели това решение, защото наистина го искате, а не защото живеете прекалено далеч един от друг и горивото и билетчетата са ви скъпи. Когато една двойка започне да дели общо жилище, те имат взаимоотношения по-сериозни от връзка, но и по-неангажиращи от брак. Това, че нещата вървят горе-долу между вас преди сватбата, не означава, че след това положението ще остане същото.

 

Това са митове, които заблуждават голяма част от мъжете и жените. По-добре не се доверявайте на сляпо на статиите в списанията, интернет сайтовете и женските предавания. Тяхната цел е да привлекат вниманието на читателите си, без да се интересуват, че информацията им може да изкриви техния начин на мислене и възприемчивост.

Автор: Ралица Солакова