Несподелената или нещастната любов може да стане причина за рязко влошаване на самочувствието на човека и дори за смърт - това са установили кардиохирурзи от Великобритания.

Специалистите твърдят, че силната душевна болка или страх са напълно  способни да послужат за катализатор за възникване на остра сърдечна недостатъчност. Те нарекли своето откритие ‘синдром на разбитото сърце’.

Когато човек страда или пък се радва бурно,  настъпва мощна секреция на адреналин, парализиращ работата на долните камери на сърцето и пренасящ цялото натоварване  върху горните камери, вследствие на което се появява риск от инфаркт.

Един от изследователите изразил увереност, че официалната статистика отразява невярно броя на хората, починали в резултат на сърдечни мъки. Според него, ‘синдромът на разбитото сърце’ често се взема за исхемична болест или обикновен сърдечен пристъп.

Един от най-ярките случаи, потвърждаващ думите на кардиолозите, станал наскоро в американския щат Пенсилвания, където двама съпрузи с 65-годишен брачен ‘стаж’, починали в един и същи ден с разлика  само малко повече от един час...

Автор: Тони