Кои са здравословните и нездравословните граници в една връзка?

Във всяка връзка има видими и невидими граници, които са поставени от двамата партньори. Те помагат да бъде съхранена индивидуалността на всеки, като в същото време споделяте част от живота си с друг човек. За да бъде една връзка задоволяваща и здрав

2010-11-16 00:03:07
Кои са здравословните и нездравословните граници в една връзка?
Във всяка връзка има видими и невидими граници, които са поставени от двамата партньори. Те помагат да бъде съхранена индивидуалността на всеки, като в същото време споделяте част от живота си с друг човек. За да бъде една връзка задоволяваща и здрава, границите й трябва да бъдат добре балансирани. Вижте кои граници са здравословни и кои трябва да се избягват, за да не си съсипете взаимоотношенията.

Границите са няколко вида -  интелектуални ( при тях се определя как споделяте възгледите и идеите си с останалите), физически ( при тях се определя кой има право да ви докосва, как и кога може да го прави), духовни (при тях се определя с кого може да споделяте духовните си търсения и вярвания), сексуални ( при тях се определя с кого споделяте своята сексуалност, кога и как) и емоционални (при тях се определя колко и какви емоции споделяте с останалите).

Границите са различни при различните хора, с които вие общувате. Едни са границите с любимия човек, съвсем различни са с шефа или някой приятел.

Гъвкавите граници са здравословни, те ви позволяват да се доближите до някого или да спазите известна дистанция, в зависимост от ситуацията, в която сте попаднали. Границите са нездравословни, ако позволявате лесно да ви доближат прекалено много или ако държите всички на голямо разстояние от вас. Ако все пак нямате достатъчно граници, това ви прави податливи на манипулации и хората ще се възползват от вас по-често, ако пък прекалите с наличието на границите, шансът да имате истински и близки приятели значително намалява. Кои са здравословните и кои са нездравословните граници?

Вашите граници са здравословни за вас, когато приемате промени във връзката ви; нямате нужда да консумирате алкохол, за да проявите интимност към половинката си; открито и честно изразявате нуждите си пред друг; времето, което прекарване с вашата половинка и това, което прекарвате с други хора е балансирано; чувствате се силно ангажирани с партньора си; имате приятели и редовно общувате с тях; уважавате нещата, които харесва вашата половинка;

При една истинска и здрава връзката двамата партньори искат другият да се развива като отделна, уникална и различна личност. Искрено се радват за успехите на половинката си и се подкрепят във всяка трудност. За да имате такава връзка, вие трябва да сте наясно какъв човек сте и какво искате от живота и любовта. Когато имате отговори на тези въпроси, вие вече можете да си поставите здравословни граници в отношенията с останалите от обкръжението ви.

Вие имате нездравословни граници, когато прекарвате прекалено много или прекалено малко време с вашата половинка; не искате вашата връзка да се развива, предпочитате да остане такава, каквато е; нямате приятели; чувствате се непълноценна/непълноценен без вашата половинка; често се вглеждате върху негативните черти от характера на вашия партньор; не умеете да изразявате вашите чувства, емоции и нужди; имате нужда от алкохол, за да бъдете интимни с половинката си; ревнувате много и без да ви дават поводи за това; разчитате на половинката си, за да се почувствате щастливи;

Има няколко различни вида нездрави връзки. При част от тях вие чувствате, че сте загубили своята индивидуалност, правите предимно нещата, които вашият партньор харесва и иска. Щастливи сте, когато и той/тя е щастлив/а. Не обръщате внимание на своите приятели, на училището/университета/работата. При такава връзка липсват граници и това я грози от разпадане след време.

Друг вид нездрава връзка е когато се задоволявате с по-малко от това, което искате и имате нужда. Може би ви харесва сигурността, която ви дава връзката и ви е страх от неизвестното, затова предпочитате да заложите на сигурното и да не настоявате вашият партньор да прави повече неща за вас. Другият вариант е да страдате от комплекс за малоценност и да смятате, че не заслужавате по-хубава връзка. При такива взаимоотношения липсват граници в името на сигурността, което ви играе доста лоша шега.

Когато искате да поставите граници в отношенията си с останалите хора, вие трябва да сте самоуверени, когато говорите. Важен е езикът на тялото, трябва да сте добре изправени и да гледате човека срещу вас право в очите, когато му споделяте какви са вашите нужди и желания. Говорете спокойно и не повишавайте тон. Говорете в първо лице и се опитайте да не стигнете до спор, а всичко да бъде открито и честно. Изразете вашия проблем - кажете кога не се чувствате добре, какво искате да знае вашият партньор. Бъдете твърди, поставете своето искате и излезте от ситуацията, ако вашата половинка се ядоса и откаже да направи нещата, за които сте я помолили. Прекратете разговора, но му/й покажете, че след време пак ще обсъдите нещата.

Никога не е късно да бъдат поставени граници, колкото повече време минава обаче, толкова е по-трудно да накарате вашият любим/ вашата любима да ги уважава. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия