Химици и философи, поети  и психолози, биолози и   музиканти  -  всички те са се опитвали да разберат що за загадъчно е чувството наречено любов.  Най-разпространената класификация  е предложил обаче, Аристотел още през далечния IV в. пр. н.е. Тогава той стигнал до  извода, че това светло чувство   се дели на шест  вида.

- Агапе - Жертвената любов - Обичащият в този случай  прави всичко, за да е добре на неговия любим. Той е готов да се откаже от собствените си навици, кариера, амбиции и желания. Нищо не иска в замяна, готов е да пожертва всичко за обекта на своята любов.
Ако този, заради когото се правят всички тези жертви,  съумее да оцени ‘подаръка’ , прогнозата за по-нататъшните отношения  може да бъде доста позитивна.

- Людус - Любов-игра - Тук всичко се гради на сексуалното влечение на двамата партньори. Тези отношения не предвиждат  продължително ухажване и желание да се опознае партньорът. Всичко продължава,  докато единият от партньорите обича другия. Омръзне ли му играта и той си намери нещо по-интересно - всичко свършва.

- Ерос - Чувствена любов -  Любовта тук е основана на преданост  и  след това на физическо привличане. Тази любов предполага, че  освен сексуално влечение, партньорите изпитват един към друг нежни чувства, интересуват се от живота  на другия...
Тази любов може да има дълъг живот.

- Мания - Завладяваща любов - Обикновено тази любов се гради върху страст и ревност.
Това по-скоро е резултат от ниска самооценка.  Обичащият смята, че само той има право  на общуване с близкия до сърцето му човек.  Тази любов може да продължи дотогава, докато тези чувства не омръзнат на единия от партньорите.   

- Прагма - Любов-сметка -Тук човек си избира  партньор на принципа -изгодно-неизгодно и любовта  не играе никаква роля.  Ако сте в състояние да се примирите с такава ситуация, този съюз може да продължи дълго, но не трябва да се очакват страсти и искрено обожание.

- Сторге - Любов-дружба - Партньорите си споделят  един с друг  най-съкровените тайни и са сигурни, че  в лицето на любимия намират подкрепа. Опасността идва оттам, че в един момент на единия от партньорите може да му стане скучно, защото,  когато знаеш за един човек всичко, той става безинтересен.

Аритотел не е  класифицирал изневерите, но това пък са направили съвременните  психолози. Те смятат, че изневерите са седем вида.

- Духовна изневяра - Вашият партньор  тайно от вас споделя мечтите , надеждите и проблемите си  с друг човек, например,  по интернет.  Ето това е духовната изневяра. Вероятно на вашия партньор не му достига топлина или разбиране. Затова бъдете внимателни, защото от духовната до физическата изневяра има само една крачка.

- Спонтанна изневяра -  Това може да се случи на всеки на купон, когато не можете на устискате на съблазните...

- Планирана изневяра - Вашият партньор/ка си има любовница/к  и двамата се срещат по разписание без да изпитват угризения.

- Изневяра от глупост - Тя прилича на спонтанната, но разликата се състои в това, че прелюбодеецът изпитва  угризения след това.

- Изневяра като стил на живот -  Това е най-тежкият случай, любовниците се сменят непрекъснато, половите връзки извън постоянния партньор са като хоби - няма значение с кого и къде,  само да е повече...

- Изневяра компенсация - Някои хора се опитват с помощта на изневярата да запълнят недостига на любовни отношения във връзката

- Изневяра възмездие -  Това е стремежът да се отмъсти да изневярата на партньора.
Автор: Тони