Естествени афродизиаци

Какво са афродизиаците? Етимологията на думата ни препраща към Древна Гърция. Неслучайно кръстени на богинята на любовта Афродита, веществата и храните, наречени афродизиаци усилват сексуалното желание и активност. Приемат се с цел по-разнообразни

2010-10-06 10:02:16
Естествени афродизиаци
Какво са афродизиаците?

Етимологията на думата ни препраща към Древна Гърция. Неслучайно кръстени на богинята на любовта Афродита, веществата и храните, наречени афродизиаци усилват сексуалното желание и активност. Приемат се с цел по-разнообразни и изострени сетивни усещания по време на полов акт и отпадане на някои задръжки.

Естествените източници на сексуален заряд минават през сладки и солени храни, подправки и стигат до шоколад. Природните сексуални стимуланти са били търсени хиляди години преди нас. Затова са много по-добър избор от изкуствените, тип попърс, хранителни добавки и виагра.

Какви биват?

Освен изброените по-долу, афродизиаци са и явления като спора между хората, властта на мъжа и подходящия парфюм.

Сред плодовете като афродизиаци се открояват на първо място авокадото, след него смокините и бананът. Името на авокадото на индиански ознаменува приликата му с мъжки репродуктивен орган и се смята, че тъкмо поради този факт авокадото е начислено като афродизиак. Тези плодове съдържат фолиева киселина, която е ценен витамин, довеждащ до синтез на хистамин в организма, който подпомага достигането на оргазъм.

Силно разпространено, особено покрай текст на песен на известна българска банда (Ъпсурт), е внушението, че сладкишът Тирамису е силен мъжки афродизиак, барабар с кафето. Всъщност това е така, не на майтап. Италианският десерт от бишкоти, напоени с кафе и намазани с крем-сирене Маскарпоне, поръсено със сурово какао е много калорично, съдържа кафе и какао, които са източници на кофеин. А той тонизира, усилва кръвообращението. Италианските куртизанки редовно похапвали Тирамису вечерно време, за да имат сили и желание до сутринта. От десерта не се лишавали и техните любовници. Това, разбира се, са легенди, но във всяка такава има доза истина.

Навярно повечето от вас са чували, че и подправките имат сексуално стимулиращ ефект. Преобладаващо в групата на афродизиаците заемат челни места джиджифила, кърито, пипера, босилека. В сладката кулинария се използват тъкмо джиджифил, канела, ванилия, индийско орехче, ментата. Миризмите на ванилия и канела не въздействат сексуално на жените, а релаксиращо, докато при мъжете ароматът, примесен с този на печена тиква
или друг сладкиш, разбуждат сексуалните желания.

Към сладките изкушения за жени се начислява пчелния мед, тъй като съдържа минарала борон, предизвикващ производството на важни хормони в женския организъм – естрогените.
И за двата пола се препоръчва черен шоколад поради наличието на анандамин и фенилетиламин, които съставки улесняват синтеза на допамин и допринасят в изпитването на оргазъм.

Сред подправките към солени ястия, като афродизиаци се проявяват розмаринът, шафранът, руколата, чубрицата, кардамонът, целината, лукът, копърът и магданозът и всички пикантни подправки. В тази връзка, червените люти чушки съдържат съединение, което  освобождава хормоните на удоволствието в човешкия мозък – ендорфините. По този начин се стимулира нервната система и се учестява сърдечния пулс.

Женшенът е хит в ролята си на сексуален стимулант. За мъжете със сексуални проблеми се ползва като лекарство, защото възвръща производството на тестостерон. Освен това се използва и против стареене на кожата.

Специално за жените добър приятел се явява магданозът, заради въздействието си на хормонално ниво и своето богатство на калций, желязо и йод, а за мъжете копърът – той прави по-дълъг мъжкия оргазъм.

От достъпните и легендарни продукти първо място печели чесънът, а след него идват лукът и целината. В българската кулинария са силно разпространени и освен като активен афродизиак подпомагат организма и чисто здравословно срещу грип и простуда. 

Луксозните афродизиаци в кухнята са известните гъби трюфели, черният хайвер и охлювите. Екзотични и претенциозни, те стоят в една група от стимулиращите продукти, редом със стридите и аспержите.  Трюфелите съдържат хормон, близък до тестостерона, на което се дължи качеството им. Стридите пък не омайват със своя аромат, а със съдържанието на цинк – минерал, подкрепящ простатната жлеза при мъжете.

Ароматът на ликьор силно въздейства на женската сексуалност. С това се отличава и ароматът на прясна краставица и сушен банан.

Виното в рамките на една чаши разведрява атмосферата и отпуска сетивата. Но имайте предвид, че пияният човек е лош любовник.

Какъвто и афродизиак да използвате, не забравяйте, че той не лекува, а само подпомага сексуалната активност! Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия