Кой изобрети противозачатъчните хапчета?

Всеки знае за противозачатъчните хапчета, но много малко хора знаят кой е техният откривател. Вълшебното спасение  от нежелана бременност навършва половин век. От големите революции в техниката, автомобила, самолета, компютъра  и ин

2010-07-22 00:56:19
Кой изобрети противозачатъчните хапчета?
Всеки знае за противозачатъчните хапчета, но много малко хора знаят кой е техният откривател. Вълшебното спасение  от нежелана бременност навършва половин век.

От големите революции в техниката, автомобила, самолета, компютъра  и интернет, откритието на Карл Джераси  разтърсва   обществото  в цял свят в най-голяма  степен  и то до най-интимните  човешки чувства и решения. “Вълшебното хапче” променя демографията и сексуалния морал.

Разбира се,  откритието има много противници. Лекари и учени  в Германия предупреждават  за опасност. През 1968 година пък Ватиканът излиза с енциклика, която заклеймява новия метод за предпазване от бременност. По-късно обаче  повече католици се отказват от църквата, отколкото от хапчето.

Откакто Джераси е направил своето откритие, нещата доста са  се променили. Има хора, които   обвиняват учените, че използват човешкия живот като опитно поле за академичните си амбиции, че се бъркат в работата на майката-природа. Самият Джераси днес коментира, че има много хора с антинаучни позиции, те направо имат наукофобия.

Преди 50 години въвеждането на хапчето за жени не е безпроблемно. Страничните ефекти - тромбоза, депресии, качване на тегло - къде доказани, къде не, се свързват с приемането на противозачатъчните.

Още по-трудно е с духовните последствия - свободата, която получават жените се понася трудно. Защото жената вече е господар на съдбата си и  може да контролира  живота си.

Някои смятат, че  е по-добре да се подчинят на диктата на природата, но ако се погледнат обществата, в които важат  тези закони,   положението на жените никак не е завидно.

Без достъп до контрацептиви, всяка година  в развиващите се страни умират хиляди жени от усложнения при бременност  или от непрофесионално направени аборти. Хапчето на Джераси всъщност предотвратява милиони трагедии.

Революцията на Джераси е насърчена и от желанието за свобода. Отначало хората са колебливи. После обаче нещата се развиват бързо. 60-те са време за жажда за рок, свобода и приключения. А младите жени искат същата свобода, която преди това са имали  само за мъжете. 
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия