Любовта на великите - 1 част

Какво ли не прави любовта с хората?  Тя може да превърне кроткия човек в истински демон, а буйният да преобрази в ангел. Непредсказуеми пък могат да бъдат  последствията, когато  стрелата на Амур се забие в сърцето на творци с ексце

2010-06-19 19:09:08
Любовта на великите - 1 част
Какво ли не прави любовта с хората?  Тя може да превърне кроткия човек в истински демон, а буйният да преобрази в ангел. Непредсказуеми пък могат да бъдат  последствията, когато  стрелата на Амур се забие в сърцето на творци с ексцентрични характери и буйни натури.


Любовните истории на много  известни личности  вълнуват  хората не по-малко от гениалното им творчество.


Камии Клодел и Огюст Роден
-----------------------------

През 1885 година гениалният френски скулптор Огюст Роден, който е смятан за най-великия след Микеланджело, става покровител и любим на младата Камий Клодел. Тя позира за творбите му. Изгражда си свой стил и от негова ученичка става известна скулпторка, но винаги е в сянката на Роден.


Краят на връзката им е пагубен за Камий. Животът и изкуството й преминават под знака на болезнената й любов към Роден, който, въпреки връзката си с младата жена, не изоставя официалната си любовница,  за която се жени  след 20-годишен роман.  Ударът от раздялата е съкрушителен за Камий и през 1898 г. тя изпада в депресия. Последните 30 години от живота си, тя прекарва в психиатрична клиника. Създава най-прочутите си скулптури след раздялата. 


Освен от мъката по Роден, Камий е съкрушена и от отношението на семейството си. Брат й не се застъпва за нея, а майка й направо я вкарва в лудницата.


През 1917 година Роден умира от премръзване на 77-годишна възрст.   Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия